Több százan tüntettek a Nemzeti Választási iroda előtt

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint olyan dolgok történnek Magyarországon, amelyek egy jogállamban elképzelhetetlenek.
Tóbiás József erről a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé szervezett MSZP-s tüntetésen beszélt kedden Budapesten. A demonstrálók azt kifogásolták, hogy Nyakó István szocialista politikust délelőtt megakadályozták abban, hogy elsőként nyújtsa be az NVI-nek a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese korábban azt mondta, hogy a "hatalom" küldhette az embereit az épülethez.

Az ellenzéki politikus a tüntetésen úgy fogalmazott: reggel még jogállamban ébredt, ez azonban estére megváltozott, mivel megakadályoztak egy állampolgárt abban, hogy élhessen a jogaival. A pártelnök szerint a hatalom fél, ugyanakkor a miniszterelnök utat kell, hogy engedjen a választók akaratának.
Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese kijelentette, hogy egy kiképzett tagokból álló, felbérelt "magánhadsereg" akadályozta Nyakó Istvánt az NVI-nél.

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke azt hangsúlyozta, hogy a büntető törvénykönyv szerint bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, aki befolyásolni kívánja a népszavazást. Ma nincs érdemi kormányzás, pedig "Magyarország sokkal többet érdemel" - tette hozzá.
A tüntetésen több százan vettek részt, a demonstrálók teljesen betöltötték az NVI előtt az Alkotmány utcát, amelynek egy szakaszát le is zárta a rendőrség. A tömeg többek között azt skandálta: "Nem hagyjuk!", valamint "Népszavazást!".

Az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége kedden szűnt meg, miután a Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Kedden két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak az NVI-nél. Az elsőt Erdösi Lászlóné, a másodikat a szocialista Nyakó István adta be. Mivel a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, ha Erdösi Lászlóné kérdése megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az kerül a Nemzeti Választási Bizottság elé.

A szocialisták ebben az ügyben tavaly áprilisban, majd júniusban és októberben is adtak már be népszavazási kérdést, azonban egyiket sem hitelesítették.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu