Újra nekifutnak az állambiztonsági múlt feltárásának

Az LMP a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt tizenegyedik alkalommal is a Ház elé terjeszti az állambiztonsági múlt feltárását és a lusztrációt célzó törvényjavaslatát - ismertette szerdai sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője.
Schiffer András közölte: az előterjesztésben felszólítanák a Nemzeti Emlékezet Bizottságát is arra, hogy a jövő év végéig állítsa össze azoknak az 1989. október 23-a után közhatalmi pozíciót betöltőknek a listáját, akik érintettek voltak az állambiztonsági múlttal - polgármesterekét, parlamenti képviselőkét, miniszterekét, államtitkárokét.

Megismételte korábbi érvelését, miszerint pártja tisztán akarja látni, kik hordták szét az állami javakat a rendszerváltás után, szereztek pozíciót a médiában, azt, hogy az állambiztonsági múlt mennyiben szőtte át az 1989 utáni magyar demokráciát. Hangsúlyozta: azt is fontosnak tartják, hogy az egykori állambiztonsági tisztek vagy pártállami vezetők se kormánytagok, se miniszterelnöki tanácsadók ne lehessenek.

A Fidesz-KDNP eddig az állambiztonsági tisztek pártjára állt - jelentette ki Schiffer András, hozzátéve: kíváncsi, vajon a kormányoldal "kitart-e a saját hálózatában bújtatott kommunisták mellett", ezért javaslatukat elutasítás esetén folyamatosan a Ház elé terjesztik majd.

A Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekről szólva azt mondta: a Fidesz szintet ugrott, már alvilági módszereket honosít meg a magyar politikában. Pártja nemcsak egy vizsgálóbizottság felállítását támogatja az ügyben, az LMP szerint a nemzetbiztonsági bizottság feladatvállalása is felvethető. Felmerül ugyanis - fejtette ki Schiffer András -, hogy a kormánypártok a saját politikai céljaik eléréséhez "alvilági figurákat" használnak fel.

Szükségesnek ítélte a választási eljárási törvény módosítását, a DK elnökének felvetéseire azonban úgy reagált: az LMP vagy a demokrácia és a jogállam mögé áll be, vagy Gyurcsány Ferenc mögé, a kettő együtt nem megy. Gyurcsány Ferenc és társai könnyen hirdetik meg a parlament munkájának bojkottját, ők ugyanis eddig sem vettek részt abban - fűzte hozzá.

A Donáth György-szobor felállításával kapcsolatos kérdésre a társelnök úgy felelt: a kormány már a Hóman-szobor ügyében is elmulasztotta világossá tenni, hogy Magyarországon nem lehet állami segédlettel, közpénzből szobrot emelni olyan személyeknek, akik szavazatukkal, politikájukkal fajvédő törvények meghozatalát támogatták.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu