Elbírálhatja az NVB a kormány kvótaügyi népszavazási kérdését

A kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kiírásáról - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kormányülés szünetében.
"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a referendum kérdését a kormányfő.

Beszámolt arról is, hogy kabinetfőnöke a kérdést már be is nyújtotta hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Már volt egy ilyen kérdés, de a magánszemély, aki benyújtotta, Orbán bejelentése előtt nem egészen két órával visszavonta azt. A népszavazással kapcsolatos újabb szokatlan fordulatot a 444.hu szúrta ki.

Mivel az Országgyűlés elutasítja a kötelező kvótát, aki tiltakozik ellene és nemmel szavaz majd a népszavazáson, az valójában egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett és utasítja el a Magyarországra történő kötelező betelepítést - emelte ki a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint a magyar nemzeti közösség létezésének legfontosabb kérdéséről szól majd a szavazás: kikből áll a magyar nemzet, kik élnek Magyarország területén".

A kormányfő arra a kérdésre, hogy ha nem lesz sikeres a népszavazás, lemond-e a kormány, azt felelte: ezt még nem vitatták meg.

Változtatna a népszavazás kezdeményezésének szabályain

Nem követi aláírásgyűjtés a kormány által benyújtott kérdés hitelesítését. Részletek itt.

Orbán Viktor a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban történtek nyomán kezdeményezi, hogy a Nemzeti Választási Iroda vagy a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. 

Utalt arra, hogy nem először alakult ki a keddihez hasonló "méltatlan helyzet" a választási irodánál népszavazási kérdés kezdeményezésekor. Szerinte "a vonatkozó törvényi előírások nem jók" és a szabályok ma nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal.

Alapjogokért Központ: a kérdés megfelel az előírásoknak

Az Alapjogokért Központ szerint megfelel a hatályos előírásoknak a kormány által népszavazásra javasolt kérdés, amely tiltott tárgykörnek sem minősül.

Álláspontjuk szerint a kérdés megfelel a hatályos alkotmányos és törvényi előírásoknak, így a Nemzeti Választási Bizottság előreláthatóan hitelesíteni fogja. A kérdés tiltott tárgykörnek sem minősül - hangsúlyozták.

Reakciók:

A Fidesz szerint meg kell védeni az országot az uniós betelepítési kvótától, ezért üdvözlik, hogy a kormány kikéri és meghallgatja a magyar emberek véleményét a Magyarországot is fenyegető uniós betelepítési kvótáról.

A Jobbik üdvözli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az nem lehet, hogy Magyarországon a miniszterelnök döntse el, miről lehet népszavazást tartani. Tóbiás József szerdai budapesti sajtótájékoztatóján szorgalmazta: a kvótareferendummal egyidőben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról.

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után.

Az Együtt "a népi kezdeményezés becsületének védelmére" vasárnapra tüntetést szervez Budapesten, s a következő hónapokban is mindent el fognak követni az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett népszavazási kezdeményezés ellen.

A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani.

A Magyar Liberális Párt nem tartja korrektnek az Orbán Viktor miniszterelnök által a kvótaügyben szerdán bejelentett népszavazási kérdést, mert a párt szerint az Európai Unióban nincs olyan jogi fogalom, hogy kötelező betelepítés.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu