Hatalmas különbségek a járások fejlettségében

Az első helyen álló Győri járás 2,7-szer jobb értékelést kapott, mint az utolsó,
a Kunhegyesi.
A Győri és a Vecsési járás, valamint a budapesti kerületek a legfejlettebbek Magyarországon, míg a Kunhegyesi, a Cigándi és a Gönci járás a legelmaradottabb – derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet nemrégiben közzétett kutatásából, amely a 174 hazai járást hasonlította össze. A fejlettségbeli különbséget jól mutatja, hogy az első helyezett Győri 4,48 pontot ért el az ötből, míg a Kunhegyesi 2,84 ponttal kevesebbet, csupán 1,64-et kapott.

A 2014-es járási fejlettségi mutató meghatározásához 25 szempontot vettek figyelembe a kutatók: a többi között a vállalkozások, a boltok számát, az autópálya és a megyeszékhely közelségét, az álláskeresők arányát, a csatornázottságot és az internetellátottságot, de számított a segélyben részesülők aránya és a halálozás is. Minden egyes mutató 1-től 5-ig terjedő osztályzatot kapott, majd ezek átlaga adta a komplex társadalmi-gazdasági fejlettségi mutatót.

A tanulmány megállapítja, hogy a budapesti kerületeken és a főváros agglomerációján kívül szinte csak nyugat- és közép-dunántúli járás került a legfejlettebbek közé, ezeken kívül csak az Egri és a Szegedi járás került a top 20-ba. A lista másik végén, a legfejletlenebb járások között viszont többnyire észak-magyarországi és észak-alföldi területek találhatók. A fejlettségi különbségek a Dunántúlon a legnagyobbak, ebben a régióban ugyanis a legjobbak és a leggyengébbek közé tartozó járások is találhatók.

A fejlettségi mutatót korábban 2012-re vonatkozóan is elkészítették, így kiderül, feljebb jutottak-e, vagy visszacsúsztak a járások a skálán. A két év alatt inkább nőttek a fejlettségi különbségek: az amúgy is rossz helyzetű járások mutatói tovább romlottak, míg jelentősebb javulás inkább a fejlettebb területekre volt jellemző.

A legfejletlenebb 20 járás közül csak három járás esetében lehet felzárkózásról beszélni, ezek a Jánoshalmi, a Bácsalmási és a Mezőkovácsházi járások.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu