Több ezer tanuló maradhat otthon

„Nem leszek suliban” elnevezéssel kezdeményezés indult a legnagyobb közösségi internetes oldalon.
A szülők a kormány oktatási politikája ellen tiltakozó pedagógusok melletti szolidaritásuk jeleként nem engednék iskolába gyermekeiket a mai napon. Az egész országra kiterjedő akcióhoz tegnap délutánig több mint 31 ezren csatlakoztak.

A szakminisztérium utólag dátumozott, figyelemfelhívó levelet küldött a Klik-iskolák igazgatói részére. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá – ahogyan a Kettős Mérce blog beszámol róla –, hogy február 29-e tanítási nap, rendkívüli szünetet nem lehet elrendelni, az iskolának kell gondoskodnia a gyermekek felügyeletéről. Hozzátette: „A szülők a házirendben foglaltak szerint igazolhatják gyermekük iskolából való távolmaradását.”

– Az oktatásirányítás elismeri, hogy vannak hibák a rendszerben – nyilatkozta a Heti Válasznak Madarász Péter, a tiltakozási hullámot elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója. Hozzátette: nem áll szándékukban pártpolitikai színezetet adni a kezdeményezésnek, s úgy véli, hogy a kormány hallgatása és
a párbeszéd hiánya erősítette a pedagógusok gyanakvását. A helyzet nem oldható meg egy-két hét alatt néhány ígérettel, bejelentéssel.

– Hálátlanságot sejtetni, az ügyet bérkérdéssé egyszerűsíteni nem jó irány – mondta Orbán Viktor korábbi, bérrendezést érintő szavaira az igazgató. – Összességében megvalósult a fizetésemelés, de egyénre lebontva nagyon igazságtalanul sikerült.

– Nyílt levelünkkel nemcsak a fenntartóval kapcsolatos problémák miatt emeltük fel a hangunkat, hanem felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a diákok túlterheltek, és kevés idő jut az egyéni képességek kibontakoztatására.
Madarász Péter reméli, hogy a csatlakozók sokszínűsége nem fogja hitelteleníteni az ügy eredeti célját.

Palkovics László oktatási államtitkár nyílt levélben mondott véleményt a „szülősztrájkról”: „Magánemberként és közfelelősséget is viselő emberként biztos vagyok abban és problémának tartom, hogy vannak olyan eszközök, amelyek semmilyen módon nem szolgálják sem gyermekeink, sem az oktatási rendszer átalakításának érdekét. A február 29-i, iskolai távolmaradásra biztató akció például ilyennek tűnik” – írja többek között.

Az államtitkár szerint „káros és megosztó, az iskolai élet nyugalmát nagymértékben megzavaró kezdeményezéssel arra biztatni (sőt, egyes hírek szerint felszólítani) a gyermekeket, hogy ne menjenek iskolába”.

A közoktatásról vitáznak

Az Országgyűlés a közoktatás állapotáról tart politikai vitanapot ma kezdődő négynapos ülésén az MSZP kezdeményezésére.

A vita célja, hogy megvizsgálják a „pedagógusok által is felvetett és a társadalom széles rétegeiben visszhangra találó problémákat”, így például a gyermekek előmeneteli lehetőségeit, a pedagógusok munkakörülményeit, a tanszabadság kérdését.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu