Nagykövetekkel találkozott Orbán Viktor

A miniszterelnök szerint a külgazdasági eredmények igazolják a külügyi szervezetrendszer két évvel ezelőtti átalakítását.

„Az eredmények igazolják a külügy átalakítását”


Orbán Viktor miniszterelnök szerint a külgazdasági eredmények igazolják a külügyi szervezetrendszer két évvel ezelőtti átalakítását.

A magyar export növekedése mögött ott áll a magyar külügy gárdájának teljesítménye.

A miniszterelnök a külügyi szervezetrendszer 2014-es átalakítását értékelte beszéde elején, kijelentve, hogy az exportteljesítmény és a Magyarországra érkező befektetések remek eredményt mutatnak. Megjegyezte, a befektetőket hozni kell, "sarkantyúzni kell, lelkesíteni kell" őket.

„A magyar gazdaság valutája a forint”

Orbán Viktor szerint nemzeti egység kell majd az eurózónához csatlakozásról szóló döntéshez.

A magyar alkotmány szerint a magyar gazdaság valutája a forint, és az alkotmány megváltoztatásához kétharmados parlamenti többség kell

A kormányfő kiemelte: ez azt jelenti, hogy ha felmerül a kérdés, hogy Magyarország csatlakozzon-e a közös pénzt használó európai egységhez, vagy az eurózónán kívül maradva továbbra is önálló gazdaságpolitikát és annak következményeit magán viselő, önálló nemzetpolitikát folytasson, akkor a válasznak a nemzeti egység alapján kell megszületnie.

Orbán Viktor úgy látja, ez a dilemma a következő néhány év nagy intellektuális kihívása, mert most több ország is az eddiginél komolyabban barátkozik a gondolattal, hogy a közös pénz után mélyebb integráció is lehetne. Ez kihívást jelent minden országnak, amely nem tagja az euróövezetnek. Nem biztos, hogy végeredményre is jut ez az elszántság, és nekünk egy kész tényhez kell alkalmazkodnunk, de nem árt gondolkodni, hogy mi lenne a magyar érdek ebben a helyzetben.

„Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben”

Orbán Viktor kormányfő szerint Romániában politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben, háttérbe akarják szorítani a magyar kisebbség politikai vezetőit, amit megfelelő súllyal szóvá kell majd tenni.

A miniszterelnök a hétfői nagyköveti értekezleten értékelte Magyarország és a szomszédos államok viszonyát.

A magyar-szlovák kapcsolatot rendezettnek, a magyar-szerbet kiegyensúlyozottnak nevezte, Horvátországról pedig úgy fogalmazott: "most próbáljuk rendezni a kapcsolatokat", ami nem egyszerű feladat, mert "a kapcsolat szövete roncsolt".

Szlovéniáról szólva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy elhanyagolt relációja a magyar külpolitikának, de komoly remények fűzhetők az együttműködéshez.

A kormányfő beszélt Ukrajnáról is, jelezve: nem látni, hogy az országból mikor lesz egy nyugatos gazdasági szerkezettel rendelkező jogállam. Azt azonban megerősítette: Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és Magyarország között mindig legyen "valami", vagyis ne legyen közös határunk Oroszországgal.
Azt is megismételte, hogy az év felénél nem lesz automatikus a szankciómeghosszabbítás Oroszországgal szemben.

„Nyugodt és kiegyensúlyozott hátország segíti a nagykövetek munkáját”

A nagykövetek nyugodtan végezhetik a munkájukat, mert a nyugodt és kiegyensúlyozott külpolitikai munka előfeltétele a nyugodt és kiegyensúlyozott hátország, és "e tekintetben önök jól állnak".

Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten mindezt azzal magyarázta, hogy a KKM presztízse a kormányon belül magasan van, mindenkinek nyilvánvaló, hogy a tárca kulcsszereplő, ezért a kormány támogatása számára továbbra is adott. Emellett a magyar gazdaság meglehetősen stabil, államdósság-csökkentésben az arányokat tekintve Magyarország a legjobbak között teljesít - közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: a hátország tehát megvan, "patikamérlegen kiszámított nemzeti külpolitikai stratégiát viszünk", így a magyar külpolitikának, Magyarországnak megbecsültsége van. Ez nem azt jelenti, hogy "csupa jót mondanak rólunk", de az, hogy egy tízmilliós országgal egy 500 milliós integrációban érdemben foglalkozik a világ, komoly teljesítmény - értékelt.

„Törekednünk kell a jó viszonyra Ausztriával”

Törekedni kell a jó viszonyra Ausztriával, és meg kellene találni az együttműködés tartós formáit, mert "több a közös bennünk, mint azt gondolni szoktuk" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a nagyköveti értekezleten.

A kormányfő Magyarország és a szomszédos államok viszonyának tárgyalásakor nem tért ki a magyar-osztrák kapcsolatra, arról csak kérdésre beszélt, jelezve: nem véletlenül hagyta ki Ausztriát a felsorolásból. Ugyanis akármilyen durva nyilatkozatokat tesz a szomszédos állam vezetője, ő igyekszik nem a kancellárhoz, hanem az osztrák néphez beszélni - mondta, majd közölte: nem lesz udvariatlan az osztrák néppel szemben.

Hangsúlyozta: Ausztria fontos partnere lesz Magyarországnak a jövőben is.

„Javasolt mellőzni a fenyegetőzéseket az uniós támogatásokkal”

A miniszterelnök szerint nem fogadható el a közép-európai országok fenyegetése az uniós források megvonásával, ennek "javasolt a mellőzése".

Néhányan állandóan úgy próbálják leírni a valóságot, hogy vannak, akik megdolgoztak a jólétért és vannak a "szegény, szerencsétlen" közép-európaiak, "lökjünk nekik egy kis pénzt". A nagyobbik baj, hogy ezt komolyan is gondolják, és erre csak egy gyógyír van, a siker.

A kormányfő szerint a Magyarországnak adott uniós eurókon egyes országok jól keresnek. Ugyanakkor "ezzel közben mi is jól járunk, nekünk ez a rendszer nem ellenségünk", "kvittek vagyunk, nem tartozunk egymásnak". Így az uniós támogatásokra vonatkozó fenyegetőzés nem fogadható el - hangoztatta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu