A kormány és Erdősiné nyert az NVB-nél

A kormány kvótaügyi kérdése átment, az MSZP-é a boltzár ügyében a botrány ellenére újra elbukott.
A kormány által a Nemzeti Választási Bizottsághoz benyújtott, és most hitelesített kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP, és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A Kúria még megsemmisítheti a döntést, de ha nem teszi, akkor már csak a parlament kétharmados többségének döntésén múlik, hogy lesz-e referendum. A kvóta ellen Magyarország előzőleg az Európai Bírósághoz fordult, miközben az uniós eljárás lezárulta előtt népszavazást is kezdeményez a témában.

Részben helyt adott az NVB Nyakó István MSZP-s politikus kifogásának: megállapította, hogy kedden az NVI-nél megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.
 

A testület állásfoglalása szerint az NVI székházának előterében megjelenő „kopaszok” jelenléte jogsértő volt, és ez a magatartás nem fogadható el.


Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély, Erdősi Lászlóné, illetve – a bélyegzést végző – kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet. Az NVB-tagok a biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a pecsételést közvetlenül megelőzően.

A 444.hu beszámolója szerint Patyi András NVB-elnök azt javasolta, hogy a testület tagadja meg Erdősiné kérdésének hitelesítését, mivel a személyes benyújtásnak „a szoros versenyhelyzet miatt” kiemelt jelentősége van, amit a Kúria is megerősített.

A KDNP képviselője, Lovas András a mozgássérültek érdekeire hivatkozva azt mondta, nem szabad a személyes jelenléthez ragaszkodni a benyújtás elbírálásánál. A testület 7:5 arányú szavazással leszavazta az elnököt, és hitelesítette Erdősi Lászlóné kezdeményezését, Nyakó Istvánét pedig elutasította a párhuzamosság miatt.

Mint korábban beszámoltunk róla Erdősiné beadványa miatt Nyakó István szocialista politikus későn tudta saját kérdését beadni a Nemzeti Választási Irodához, mert több „kopasz férfi” akadályozta. Lefotózták, hogy a kopaszok kezében lévő mappa is Erdősiné beadványát tartalmazta, sajtóhírek szerint pedig a kopaszok közül legkevesebb ketten a Fradi Securityhez köthetők. Mint ismert, Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató  az FTC elnöke is. A hölgyet kísérő férfi  (aki megelőzte a blokkolóóránál Nyakót) pedig Kubatov Gábor titkárának osztálytársa volt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu