Kivárnak a francia kafetériás cégek

Egyelőre értékelik a helyzetet a külföldi utalványos cégek.
Egyelőre nem nyilatkoznak a terveikről azok a francia cégek, amelyek újra helyzetbe kerülhetnek Magyarországon azután, hogy – amint arról már beszámoltunk – az Európai Unió Bírósága (EUB) kimondta: az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya rendszerének egyes elemei sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A kafetéria-rendszer 2011 novemberi jogszabályi átalakítása előtt a piac nagy része francia kézen volt, a Sodexo Pass International SAS, az Edenred és a Le Chèque Déjeuner tartotta kézben. Évente átlagosan 200–230 milliárd forintos forgalmat generáltak.

A piac az átalakítása után is hasonló méretű maradt: a SZÉP-kártyák éves feltöltési és költési összege évek óta 70 milliárd forint körül alakul, az Erzsébet-utalványok forgalma pedig tavaly meghaladta a 141 milliárd forintot, a 2013-as 127,6 milliárd és az egy évvel korábbi 83,7 milliárd forint után.

A hazai kafetéria-rendszerben ma 48.000 munkaadó egészíti ki 2 millió alkalmazott bérét.

A magyar kormány lépése ellen már a tervek nyilvánosságra kerülésekor tiltakoztak az érintett cégek, és 2012 áprilisában bekérették a francia külügyminisztériumba a párizsi magyar nagykövetet.

A Sodexótól a cég jövőbeli lépéseire, az esetleges magyarországi bíróságon indítandó kártérítési perre vonatkozó kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy jelenleg anyavállalatukkal együtt elemzik az EUB minapi döntését.

Hasonló üzenet érkezett a Ticket Restaurant utalványok kibocsátójától, az Edenredtől; azt írták, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.

A harmadik vállalat, a magyar piacról kivonult Le Chèque Déjeuner sajtóosztálya azt közölte: értesültek a bírósági ítéletről, ennél többet azonban nem mondanak az ügyről, mert más eljárások még folyamatban vannak.

A cég a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) választott bírósága előtt zajló kártérítési perre utalhatott – ilyet a másik két francia vállalat is indított az elmúlt években, ugyanezen a fórumon –, amely még nem zárult le, s amelynek végén akár több tízmillió euró kifizetésére is kötelezhetik Magyarországot.

A kormány 2012-ben vezette be az Erzsébet-utalványt, a szabályozást pedig úgy alakította, hogy az 31 (később 35) százalékkal adózzon, míg a többi kibocsátó utalványain 51 százalék legyen az adóteher.

A munkáltatóknak emiatt jobban megérte beszállni az állami programba, a külföldi kibocsátók pedig lassacskán magukra maradtak. 2013 elején a kormány végleg eldöntötte a sorsukat, amikor újra törvényt módosított. Attól kezdve már csak Erzsébet-utalványra lehetett kedvezményes adózással fogyasztásra kész hideg és meleg ételt vásárolni, a többi utalvány elveszítette a kedvezményes besorolását, ugyanakkora adó terhelte, mint a munkabért.

Mindez meglátszott a franciák árbevételén. A korábbi piacvezető Edenredé 2011-ben még 5 milliárd volt, ami a következő évben 977 millióra esett vissza, 2013-ra pedig 42-re zuhant, a Sodexo pedig 3 milliárd körüli értékről egymilliárdra csúszott. A Le Chèque Déjeuner 2012 őszén még cáfolta, hogy kivonulna Magyarországról, 2014 februárjában azonban bejelentette távozását. Franciaország 2012 végén a harmadik legnagyobb befektetőnek számított Magyarországon, a befektetések összege megközelítette a magyar GDP 10 százalékát, majdnem 10 milliárd eurót. A francia gyökerű cégek közel 52 ezer embernek adtak munkát.

Az érintett cégek panasszal éltek az Európai Bizottságnál (EB), a testület pedig már tavasszal kemény kritikákat fogalmazott meg az Erzsébet-utalvány rendszerével kapcsolatban, és diszkriminatívnak nevezte a kafetériaszabályozást.

Az évekig húzódó ügyben az EB előbb kötelezettségszegési eljárást, majd pert indított a magyar állam ellen az EU Bíróságán. Előbb e testület főtanácsnoka, majd a bíróság is az uniós joggal több ponton is ellentétesnek találta a kereteket.
 

Kivárnak

Az Európai Unió Bíróságának döntésére reagálva Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte, hogy a kormány továbbra is elszánt az Erzsébet-program megtartásában, ugyanakkor tudomásul veszi és tiszteletben tartja az ítéletet.

Ennek nyomán a MultiPay-s kártyákat kiadó Patika-csoport bejelentette, hogy újra aktiválja kártyáján az „ételfogyasztás zsebet”.

A cégcsoport azt reméli, hogy megint lehet majd kedvező adókulcsú béren kívüli juttatásokra használni a kártyát.

A Patika-csoport igazgatója, Lukács Marianna elmondta: az előkészületek már zajlanak, a visszatérésről azután döntenek, hogy kiderül, mit írnak majd elő
az új magyar jogszabályok.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu