MNB-titkosítás: vétózhat az államfő

Vita az MNB-ellenőrzésről szóló törvény alkotmányosságáról.
A Magyar Nemzet úgy tudja, Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

Mint ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. A törvénymódosítással a jegybank alapítványainak vagyona elveszíti közvagyon jellegét, ezért arról nem kell a nyilvánosságnak számot adni.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik szerint a jegybanktörvény elfogadott módosítása kiállja az alkotmányosság próbáját.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint viszont a módosítás nem állja ki az alkotmányosság próbáját. Megjegyezte: alkotmányossági aggályokat vet fel, szembemegy a bírósági és hatósági gyakorlattal.

Péterfalvi hosszú levélben taglalta aggályait Gulyás Gergelynek, a Fidesz frakcióvezető-helyettesének.

A Jobbik azt ígérte, Alkotmánybírósághoz fordul az MNB-törvény módosítása miatt, ha Áder János köztársasági elnök mégis aláírja azt. A párt tiltakozik a nemzeti bank vezetőinek brutális fizetésemelése miatt is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu