Egyre több ügy miatt vizsgálják az Országos Roma Önkormányzatot

A múlt héten hárman, köztük a szervezet új elnöke, Balogh János is rendőrségi feljelentést tett, miután kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) két alkalmazottja – a romnet.hu szerint Farkas Flórián korábbi elnök, jelenlegi romaügyi miniszterelnöki megbízott bizalmasai – szabadságmegváltás és kártérítés címén összesen mintegy tízmillió forintot utaltatott át magának.
Balogh emellett felmentette a két érintettet, és felszólította őket a pénz visszafizetésére. Felkért továbbá egy büntető- és egy munkajogászt annak érdekében, hogy az előző vezetés által elkövetett szabálytalanságokat, törvénytelenségeket kivizsgálják.

Vesztegetés gyanúja

Korábban a Nemzeti Nyomozó Főügyészség indított nyomozást hivatali vesztegetés gyanúja miatt. Ebben az ügyben Tényi István (aki azzal vált ismertté, hogy sorozatosan tesz feljelentéseket) tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután még januárban Hegedüs István – az ORÖ Farkas Flóriánt követő, Balogh János előtti elnöke – egy sajtótájékoztatón lejátszott egy hangfelvételt, amelyen egy képviselő arról beszél: Farkas fizetést ajánlott neki, ha Hegedüs megbuktatása mellett szavaz. Hasonló ígéretről tett említést egy másik képviselő is az önkormányzat egyik közgyűlésén.

Az ORÖ ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomoz, február végén májusig hosszabbította meg ennek határidejét. Az adóhatóság a „Foglalkoztatási szövetkezet – híd a munka világába” elnevezésű uniós programot vizsgálja, amelyet 2013 végén indított az akkor még Farkas Flórián által irányított önkormányzat.

A projekt elsődleges célja az lett volna, hogy foglalkoztatási szövetkezeteket hozzon létre, képzést, munkalehetőséget és felzárkózási lehetőséget biztosítva a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak. Az eddigi információk szerint azonban a célokból vajmi kevés valósult meg. Az eredetileg 5 milliárd forintos keretből több mint 2 milliárdot hívtak le, amelyből 860 milliót szabálytalanul használhattak fel.

A legnagyobb tétel, 737 millió forint a koordinátorok és vezetők fizetésére ment el, de további jelentős összegeket költöttek ingatlanvásárlásokra, berendezési tárgyakra, és gyanúsan magas összegeket fizettek különféle szolgáltatásokra – informatikai fejlesztésekre, tanulmánykészítésre – is.

Tavaly már felezték

Az 5 milliárdos keretből 737 millió forintot a vezetők és koordinátorok fizetésére költöttek el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly ősszel megfelezte a program eredeti támogatási összegét.

A tárca a döntést azzal indokolta, hogy az időközi ellenőrzések szakmai hiányosságokra mutattak rá a megvalósításban, így a projekt az eredetileg tervezetthez képest csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg. Azt azonban tagadták, hogy a forrásmegvonás összefüggésben áll a NAV-vizsgálattal.

Az OLAF is érdeklődik

Januárban az Emmi munkatársai helyszíni ellenőrzést tartottak az ORÖ budapesti székházában is. A minisztérium tucatnyi ügyben indított eljárást az uniós programmal kapcsolatos szabálytalanságok miatt, és az is elképzelhető, hogy felmondja a 2013-ban az ORÖ-vel kötött uniós támogatási szerződést. Ez azt jelentené, hogy a szervezetnek vissza kellene fizetnie a szabálytalanul elköltött pénzeket.

A romák felzárkóztatása helyett egyéb célokra fordított pénzek után nemcsak a NAV és az Emmi vizsgálódik, hanem az uniós pénzek elköltését felügyelő Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is.

Máig sincs válasz

Évek óta nem árulja el Farkas Flórián, hol szerezte érettségi bizonyítványát.

Annak ellenére sem, hogy korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is egyértelművé tette, hogy egy országgyűlési képviselő alap- és középfokú végzettségének ténye, helye és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu