Migrációs válsághelyzetet hirdettek az egész országra

A kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet - jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter.
Elmondta: szerdán 0 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak - indokolta a miniszter a határok megerősítését, a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

A most lezárt országokban körülbelül tízezer ember van, aki nem rendelkezik ott-tartózkodási engedéllyel. "Nem tudjuk, hogy melyik irányba indulnak el, ezért fel kell készülni, hogy meg tudjuk védeni" az országhatárokat - fogalmazott.


MSZP: milyen információk indokolták a migrációs válsághelyzet kiterjesztését?
DK: ezzel a kormány megkezdte a népszavazást megelőző kampányt
MLP: a kormánynak fel kell tárnia a válsághelyzet indokát
Együtt: Orbán folytatja a félelemkeltést

Eddig csak a határmenti megyékben volt érvényben válsághelyzet, ezt most kiterjesztették. Ez azt jelenti, hogy az országban bárhol bevethetik például a katonaságot a menekültek ügyében.

A konkrét intézkedések

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány jogellenesen és értelmetlenül hirdeti ki a migrációs válsághelyzetet.

A határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek, és felkészülnek "a reagáló képesség növelésére" is. Mint mondta, a honvédség részéről 1500-an vesznek részt az akcióban, a rendőröknél pedig a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársait vezénylik a határhoz "nagyobb létszámban".

Megtervezték az esetleges útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek, és megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák.

Egyelőre nem kértek többletjogosítványt, a rendőrségi és honvédségi törvény keretein belül el tudják végezni a munkát.

Ha veszély fenyeget

A kereszténydemokrata Hollik István szerint a baloldal bevándorláspárti politikája veszélyt jelent az egyes magyarországi önkormányzatokra, településekre is.

A törvény szerint akkor lehet ilyen válsághelyzetet kihirdetni,: ha a menekültek vagy a tranzitzónákban tartózkodók száma meghalad egy bizonyos mértéket, vagy ha "bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti". Most a másodikra hivatkozott Pintér Sándor, de részleteket nem fejtett ki arról, milyen konkrét veszélyről van tudomásuk.

A miniszter jelezte: azt tapasztalják, hogy a zöldhatáron felállított kerítésnél "lényegesen nagyobb a mozgás", ezeket figyelemmel kísérik. Emellett megteltek a zöldhatárok mentén felállított, menedékkérelmet fogadó állomások. Miután megteltek, várható, hogy itt ismételten tumultus fog kialakulni.

A belügyminiszter szerint egyelőre nem jönnek menekültek a román határ felől, de ha ezt tapasztalnák, a kerítés 10 nap alatt elkészülne. Felkészülnek a lehetőségre, ezért megtisztítják a határvonal környékét és szállítanak kerítésanyagot is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu