A magyarok fele borúsan látja a jövőt

Az európaiság fontosabb a magyarok számára, mint az EU-átlag.
Nemcsak Magyarországgal, de az Európai Unióval kapcsolatban is úgy vélekedik a magyar emberek mintegy fele, hogy rossz irányba mennek a dolgok – derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből. Az Európai Bizottság több mint 40 éve méri fel évente kétszer, hogy mi az EU-s polgárok véleménye az unióról. A legfrissebb ilyen, reprezentatív kutatás adatait 2015. november 7–17. között vették föl.

Mint a legtöbb országban, Magyarországon is az emberek leginkább (94%) a saját hazájukhoz kötődnek, ám az EU-s átlagnál (57%) fontosabbnak (66%) tartják európaiságukat.  Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyarok mindennel elégedettek, ami az EU-ban történik. Tavaly tavaszhoz képest csökkent például azok aránya, akik szerint kedvezőbbek az uniós életkörülmények (69%-ról 59%-ra) és a gazdaság (62%-ról 53%-ra), mint a magyar. Az átlagnál optimistábban látják a magyar folyamatokat a vállalkozók, illetve az észak- és nyugat-dunántúliak, az EU-s történéseket pedig a 15–25 évesek, az észak-magyarországiak, a nyugat-dunántúliak és a vállalkozók. Az átlagnál borúlátóbbak többek között a 65–74 évesek, az inaktívak, az egyszemélyes háztartásban élők és a jobboldaliak.

Az EU fejlődési iránya szempontjából a magyarok az uniós polgárok szabad mozgását (77%) és a közös energiapolitikát (69%) tartják a legértékesebbnek, ezeket a közös biztonság- és védelempolitika, a közös külpolitika, a digitális egységes piac, a közös migrációs politika, valamint az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi megállapodás követi.

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész EU-ban a legfontosabb problémának az emberek a menekültválságot tartják.

Míg az EU-országokban átlagosan 38-ról 58%-ra emelkedett azok száma, akik szerint a migráció a két legfontosabb probléma egyike, addig ugyanez Magyarországon 43%-ról 68%-ra nőtt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu