Nyugalom a déli határon

Növelik a kerítést őrzők létszámát, a román szakaszon még nincs készülődés.
– A 143-asban vannak, szemmel tartjuk őket – hallatszik a határ szerb oldalán átjutási lehetőségre várakozó migránsokról szóló üzenet a rendőrjárőr rádiójából, miközben kollégája a papírjainkat ellenőrzi.

A Mórahalom és Ásotthalom közti határszakaszon állunk, egy kis dombocska mellett, ugyanott, ahol fél évvel ezelőtt egy hasonlóan szép, napsütéses reggelen – épp aznap, amikor a kormány bevezette a jogi határzárat, vagyis bűncselekménnyé nyilvánította, ha valaki a már elkészült műszaki határzár illegális átlépésével jut be az országba – tizenhét elfogott menedékkérőt őriztek a rendőrök.

A kerítést ezen a ponton két katona felügyeli, kelet és nyugat felé, öt-hatszáz méter távolságban további rendőrök, katonák posztolnak. A tömeges migráció miatti válsághelyzet azt vetíti előre, hogy hamarosan többen vigyázzák majd a drót biztonságát: a honvédségtől újabb 1500 főt vezényelnek a határhoz, ahol a közeli rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársai is nagyobb létszámban lesznek majd jelen.Míg szeptemberben naponta 9 ezernél is többen lépték át illegálisan a határt, addig decemberben és januárban alig jöttek Magyarország felé migránsok. Az utóbbi hónapban aztán ismét egyre többen próbáltak meg erre eljutni Nyugat-Európába. A legtöbben, 248-an március 4-én érkeztek, ehhez képest a szerdai nap, amikor ott jártunk, csendes volt: a hatóságok 27 ember ellen intézkedtek.

– Mostanában inkább férfiak jönnek kisebb-nagyobb csoportokban, nem is emlékszem, mikor találkoztam nőkkel vagy gyerekekkel. Nagyon vegyesek, vannak köztük koszovóiak, kurdok, irániak, eritreaiak, szírek, afgánok – mondta a Metropolnak Szalma Tamás, az Ásotthalmi Mezőőrség egyik tagja, aki tegnap szinte valamennyi elfogott migráns előállításánál segédkezett.– Főleg éjszaka vagy hajnalban jönnek át, sokukat segítik embercsempészek. Mindenfelé láthatók a nyomaik, átvágják, meghajlítják a drótot, és vannak olyan akadályok, ahová létrát építettek, hogy könnyebben átjussanak – magyarázta. A férfi szerint a településen a nyári-őszi nagy roham után mostanra megnyugodtak a kedélyek, de sokan attól tartanak, hogy a balkáni útvonalon újabb emberáradat indul meg a magyar határ felé.

A település presszójában is hasonló véleményekkel találkozunk: most nyugalom van, a dolgok visszatértek a régi kerékvágásba, de mi lesz, ha a görög–macedón határon összezsúfolódott, illetve az útvonal többi országában ragadt bevándorlók úgy döntenek, Magyarországon át juthatnak el legkönnyebben a céljukhoz?Ásotthalom alpolgármestere, Fackelmann István úgy látja, a kormány minden eshetőségre igyekszik felkészülni: a határ mentén tereprendezés zajlik, és úgy tűnik, hogy a már meglévő kerítés és NATO-drót kombinációjából álló határzárat hamarosan tovább erősítik.

A magyar kerítés Romániáig tartó utolsó szakaszát, amit Szerbia felől közelítünk meg, most nem vigyázta senki. Gyalogos katonával, rendőrrel legalábbis nem találkoztunk, bár lehetséges, hogy a jó másfél kilométernyi távolságban álló őrtoronyból figyelik a környéket. A magyar oldalon Kübekháza, a románon Óbéba, a szerben pedig Rábé külterületén fekvő hármashatárkő közelében sem láttunk magyar fegyverest, csupán egy román rendőr és katona ácsorgott járőrautója mellett. – Nyugodt napunk van – csupán ennyit lehetett belőlük kihúzni.

Errefelé egyelőre nincs nyoma készülődésnek, annak ellenére, hogy a kormány korábban bejelentette: szükség esetén készen állnak ott is műszaki határzárat telepíteni, az ehhez szükséges eszközöket ki is szállították már több határ menti településre. De lehetséges, hogy a válsághelyzet kihirdetése miatt hamarosan itt is láncban fognak állni a magyar határt védők.

A mozgósításnak hazafelé tanúi lehettünk: az autópályán több katonai csapatszállító – platóján egyenruhásokkal – robogott Röszke felé.

A sártenger miatt fordulnak vissza

Több mint 250 menekült önként elhagyta az idomeni határátkelőnél lévő tábort, miután a két napja szakadatlanul ömlő eső sártengerré változtatta a környéket.

Negyven migráns közben „megszökött” a macedón–szerb határ közelében lévő macedóniai Tabanovci befogadóközpontjából.

Az Európai Bizottság 275,5 millió euróval (mintegy 85,5 milliárd forinttal) megemelte a migrációs válság miatt krízishelyzetbe került uniós tagállamokat támogató pénzügyi segélyalapok keretét.

Ankara közölte, nem fog minden menekültet visszafogadni.

Öt menekült, köztük egy három hónapos csecsemő az Égei-tengerbe fulladt szerdán.

Törökországot várhatóan biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani.

Összehívják a bizottságot

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte tegnap, a Kormányinfón: a magyar–román határon egyelőre nincs szükség határzárra, de ha kell, tíz nap alatt el tud készülni a kerítés.

Az MSZP a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése miatt kezdeményezte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását.

Az Alapjogokért Központ szerint jogszerű a migrációs válsághelyzet szerdai kihirdetése.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu