A boltzár ellenére pozitív a piaci hangulat

A kormány szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a népszavazási kezdeményezések ellen is a végsőkig védett, a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény egy évvel ezelőtti bevezetése.
 

Többletbevétel

Hatására tavaly 200–250 milliárd forintos többletbevételük keletkezett azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyek a hét utolsó napján is nyitva tarthatnak. Ezt a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa, Szatmáry Kristóf közölte, hozzátéve: a kiskereskedelmi árusítóhelyek, vendéglátóhelyek, szállodák, benzinkutak, trafikok és gyógyszertárak nyugtaadásaiból származó bevételi összesítés szerint tavaly március 15-e óta hetente a vasárnapi forgalomból nagyjából 4,5 milliárd forint elköltése terelődött át a hét többi napjára. Szerettünk volna mi is hozzájutni a biztos által idézett adatokhoz, hogy mi is levonhassunk belőlük néhány következtetést, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban öt munkanap alatt sem bocsátotta rendelkezésünkre őket.
 

Adatbajok

– Nincs olyan nyilvános adat, amiből a piac belső összetételének bármilyen arányú átrendeződése kiolvasható lenne – ezt már az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta kérdésünkre, miszerint lehetséges-e, hogy valóban ennyit kasszíroztak a kisboltok a tiltás bevezetésével. Vámos György szerint mindezt legfeljebb becsülni lehet. Már csak azért is, mert azok az információk – az online kasszák forgalmi adatai –, amelyekre a miniszteri biztos hivatkozik, ömlesztettek, nem csupán a kiskereskedelmi egységekre vonatkoznak. Továbbá azért, mert nincs mód őket a 2014-es teljes évi eredményekhez hasonlítani, hiszen az online kasszarendszer kiépítése egészen az év augusztusáig elhúzódott.

Vámos György arról is beszélt, hogy bár ő is azt valószínűsítette, hogy a kereskedelmi forgalomban veszteséget, a kereskedelemben dolgozók számában pedig csökkenést okoz majd a boltzár, ez csak részben valósult meg.

– A piac 5,5%-kal bővült, és több más tényező is pozitívan hatott a kereskedelemre, ami elnyomta a boltzár kedvezőtlen hatásait, így negatívumot a forgalom növekedésében nem lehet észlelni. A négy főnél nagyobb kiskereskedelmi cégek alkalmazottainak száma sem változott az elmúlt éven belül. A kereskedelemben foglalkoztatottak száma – ebbe beletartozik mindenki, aki a kis- és nagykereskedelemben dolgozik – ugyanakkor 8-9 ezer fővel csökkent 2014-hez képest. Ez nyilván összefügg a boltzárral, de más hatások is szerepet játszottak benne – magyarázta a főtitkár.
 

Derűlátó plázák

A bevásárlóközpontok számára sem alakult olyan rosszul 2015, mint gondolták: a boltok forgalma nem csökkent, hanem néhány százalékkal nőtt – a javuló makrogazdasági mutatóknak is köszönhetően –, persze talán többel is emelkedhetett volna, ha nincs a tiltás. – Egy év távlatából elmondható, hogy gyengébb eredményekre számítottunk. Magasabb forgalom- és látogatószám-csökkenést, több elbocsátást valószínűsítettünk. A munkaerő-struktúrában azért így is komoly átrendeződést okozott a boltzár – mondta a Metropolnak a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára.

 Balatoni Judit emlékeztetett: a bevásárlóközpontokban nem volt teljes a boltzár.
– Ahol mozi is működik, a vendéglátósok és azok a kereskedelmi egységek is nyitva tarthatnak, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá. Ezek a szabályozás nagy vesztesei, mert a korábbi átlagos vasárnapi forgalmuk jelentős részét elvesztették – mondta a főtitkár, hozzátéve, vasárnapi zárvatartás ide vagy oda, összességében pozitív hangulat uralkodik a piacon.

Tapasztalatok

Tesco: Az emberek tudatosabban tervezik meg, mikor mit szereznek be. A zárva tartás előtti és utáni napok erősödtek a leginkább.

Spar: Jelentős szervezeti átalakításokkal próbálta kezelni a változó helyzetet. A nyitvatartási időt a helyi igényekhez igyekeztek igazítani.

Auchan: A vásárlók viszonylag gyorsan alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, bár azokon a vasárnapokon, amikor az áruházak nyitva tarthattak, kiemelkedően sokan látogattak el vásárolni.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu