Egyórás sztrájk jöhet

Több tízezren vettek részt a Tanítanék Mozgalom demonstrációján. A tanárok és az őket támogató mintegy 80 civil szervezet tüntetésén a tömeg a Hősök teréről vonult a Parlament elé.  
Ha Orbán Viktor kormányfő és Áder János államfő március 23-ig nem kér bocsánatot az elmúlt hat esztendőben megalázott és megfélemlített emberektől, valamint nem cserélik le az oktatás átalakításáról egyeztető kormánytagokat, a magát már lejárató Balog Zoltánt és Palkovics Lászlót valóban tárgyalóképes delegációra, akkor március 30-ra egyórás országos munkabeszüntetést hirdetünk – jelentette be Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a Kossuth téren tartott demonstráción, mintegy 30 ezer ember előtt.

A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője kiemelte: a sztrájk abból fog állni, hogy a tanárok és a hozzájuk csatlakozók kivonulnak az iskola elé. Arra kérte a támogatókat, hogy ők is tegyék ugyanezt a munkahelyükön, így egy órára megállna az élet az országban. Ha nem érik el céljukat, akkor később hosszabb sztrájkok is lehetségesek – tette hozzá Pukli István.

Az igazgató közölte: a munkabeszüntetés polgári engedetlenséget jelent, hiszen csak a törvény megsértésével sztrájkolhatnak. A legális akcióhoz ugyanis meg kellene állapodni a minimális szolgáltatásról.

Az iskolaigazgató követeléseikről a sajtó nyilvánosságra előtt tárgyalna, szerinte hozzáértő és humánus emberekre van szükség, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László oktatási államtitkár lejáratta magát, és a billegő, törött lábú kerekasztalt ki kell cserélni megbízható tárgyalóasztalra, és valódi társadalmi párbeszéd valósuljon meg - fűzte hozzá.
 

Szavai szerint a demonstráción velük volt "lélekben" a társadalom 75 százaléka, a Fidesz-szavazók 67 százaléka, 950 intézmény, 70 támogató szervezet és 35 ezer magánember. A tüntetésen a szervezők közlése szerint 50-80 ezren vettek részt.


A tüntetésen a szülők képviseletében Neubauer István arról számolt be, hogy február 29-én, a „Nem megyek suliba” napon 150 ezer gyerek hiányzott az iskolából. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára olvasta fel a pedagógusok 12 pontját. Beszédet mondott még az ápolók tiltakozását elindító Sándor Mária, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője és Békés Gáspár diákolimpikon is.Törley Katalin, a tüntetés egyik szervezőjeként azt mondta, ők szóltak, hogy a 2011-ben elfogadott törvény nem működik, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem működik, hogy a tanárok, a diákok és a szülők egyaránt szenvednek. "Nem kaptunk választ, kokikat kaptunk és sallereket, hogy fogjuk be szánkat" - fogalmazott, hozzátéve: elcsendesedtek, de ez a csend nem a megalázkodásé, ez a nép csendje, ami erősebb a kiáltásnál.

A követelések:
 • Az érettségire onatkozó módosítások elhalasztása 
 • A középfokú zakképzési rendszer átalakításának leállítása 
 • A tanulói terhek sökkentése 
 • A különleges bánásmódot génylő gyermekek oktatásának lehetővé tétele
 • A roma tanulókkal zembeni diszkrimináció felszámolása 
 • A tankönyvválasztás 
 • szabadságának visszaállítása
 • A pedagógusi életpályához apcsolódó minősítési és ellenőrzési rendszer felfüggesztése
 • A nyugdíjas edagógusok továbbfoglalkoztatásának lehetővé tétele
 • A kötelező eti óraszám
 • 22 órában rögzítése
 • Az oktatás urópai szintű forrásainak biztosítása
 • Őszinte és nyílt ormányzati kommunikáció
 • Új alapokra helyezett özoktatási rendszer azonnali kidolgozása
A Hősök teréről a Kossuth térre vonulók többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción. A Parlament felé, esernyők alatt vonuló menet elején egy "Tanítanék! Gyermekeink jövője a tét" feliratú transzparenst vittek, amelyen egy kokárda és egy kockás ing is látható volt. Sokaknál táblák voltak, ezeken olyan feliratok voltak olvashatók, mint "Nem ártani", "Követeljük a Klik azonnali feloszlatását" és "Autonómiát! Óvodától egyetemig". A tömegben többször skandálták a "Nem hagyjuk!" és az "Orbán, takarodj!" jelszavakat.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu