Lakásvásárlók, jön a nok - közösség, lottó vagy piramisjáték?

Az Országgyűlés csütörtökön lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását, amely a kormány otthonteremtési programjának új, és máris kritizált eleme.
A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal erről szóló javaslatát simán elfogadta a parlament, a képviselők 113 igen szavazattal, 46 nem ellenében, kivételes eljárásban bólintottak rá.

A nok-hoz csatlakozó tagok 10-15 évig előre meghatározott összeget fizetnek be, előre meghatározott ütemben. Azután akit először kisorsolnak vagy licitálással kiválasztanak (erről részleteket lejjebb írunk), az megkapja a saját befizetésén felül a lakásához szükséges részt a többiek pénzéből, és vásárolhat. Ez kamatmentes előlegnek számítana.

A konstrukcióhoz állami támogatás jár, ez a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

A közösségeket úgynevezett szervezők működtethetik, egy szervező akár többet is. Ezek a zrt. formában működő, legalább 100 millió forintos alaptőkéjű, magyarországi társaságok kezelik a nok-ok vagyonát is, a tagoktól pedig szervezési költséget szednek.

Több kérdéses pontja is van az elfogadott javaslatnak

A "nyertesek" kiválasztásakor a magasabb önrészt fizetők előnyben vannak. A licitáláskor ugyanis azok szerezhetnek elsőbbséget, akik 20 százaléknál magasabb előtakarékossági befizetést és ennek mértékéhez igazodó szervezésidíj-fizetést vállaltak, és azt teljesítették is. Amennyiben több tag azonos mértékű előtakarékossági befizetést és szervezésidíj-fizetést teljesített, közöttük sorsolással döntenek a kiválasztásról.

A szervezők egyébként saját szabályzatuk szerinti rendszerességgel tartanak nyilvános kiválasztást. Itt választják majd ki azokat a tagokat, akik jogosulttá válnak az új ingatlan vásárlásához még hiányzó összeg igénylésére.

A pénzhez jutáshoz tudni kell, hogy egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. A közösség határozott időtartamra jön létre, legalább tíz, legfeljebb tizenöt évig tart.

Azt sem árt tudni, hogy a közösségbe történő befizetéseire az Országos Betétbiztosítási Alap a kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki, illetve hogy a befizetett pénzeket a nok-ok lejáratáig nem lehet kivenni. A szervezők működését a Magyar Nemzeti Bank felügyeli majd.

Különös az is, hogy, a 30 százalékos állami támogatás csak azoknak jár, akiknek a közösségét egy úgynevezett megbízható szervező cég szervezi. Ezt a minősítést olyan szervezők kaphatják meg, akik legalább 1000 lakóingatlant felépített vagy értékesített már, és ilyenből csak kettő van, egy ember kezében.

Mint arra az MSZP-s Szakács László csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, összesen hét olyan cég van, amelyik korábban ilyen célú fogyasztási közösségeket tartott fent (ezeket egyébként 2012-ben felfüggesztették és 2014 óta nem is lehet újakat alakítani) és adatokat is szolgáltatott azokról, de ezek közül csak kettő, a Nyéki Zoltán birtokában lévő Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. értékesített ilyen módon több mint ezer lakást.

Az MSZP-s politikus azt is állította: Nyéki Zoltán már 2001-ben megjelent nyilatkozataiban is beszélt arról, hogy szeretné, ha létrehoznának egy ilyen konstrukciót, amihez állami támogatás is járna.

DK: a nok egy államilag támogatott piramisjáték
Együtt: a Fidesz egy új Quaestort épít a nok-kal

Még néhány részlet

A Ház a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt úgy módosította, hogy a nok-ba történő befizetés is lakáscélú felhasználásnak minősül, így a lakáskasszás, állami támogatással növelt megtakarítás is felhasználható a nok-os befizetésre.

Arra is van lehetőség, hogy a szervező az új ingatlant vásárló tag meglévő lakását megvegye, beszámítsa.

Az új lakóingatlan szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Ha a tag a kiválasztását követően a szerződésében meghatározott értéknél magasabb értékű új lakóingatlant vásárolna, a különbözetet az adásvételi szerződés megkötésekor egy összegben kell befizetnie.

Harmadik pillér

A nok az otthonteremtési program harmadik pillére. Az első kettő a lakásáfa csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény megteremtése volt - mondta a javaslat elfogadásával kapcsolatban Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Jobbik: államilag legalizált pilótajáték

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) államilag legalizált pilótajátéknak nevezte az otthonteremtési közösségeket, és azt kérdezte: miért kezdeményeznek egy "fogyasztói csoport jellegű valamit?" Szerinte fogyasztóvédelmi szempontból számos sebből vérzik a javaslat.

A képviselő tömeges bedőléseket vetített előre és garanciát várt annak megelőzésére, hogy a szervező "eltűnik a pénzzel". "Quaestor kettőt" emlegetett, a devizahiteles rendezést pedig "pénzügyi vészkorszaknak" nevezte.

Úgy ítélte meg: a kormány megoldásai a demográfiai krízis kezelésére csak "a statisztikai hibahatáron belüli" eredményt hoznak, és kijelentette azt is: a javaslattól nem várható, hogy megugorjon a lakásépítés.

Megismételte: az előírásoknak mindössze két cég felel meg, amelyeket ugyanazon tulajdonosi kör birtokol.

Bírálta, hogy menekültek, oltalmazottak is felvehetik a támogatást és bérlakásépítési programot sürgetett.

Nem fogyasztói csoport, nem pilótajáték

Dömötör Csaba államtitkár az ellenzéki felvetésekre reagálva leszögezte: a nok nem fogyasztói csoport. Jelezte: ha voltak problémák a múltban a fogyasztói csoportokkal, azt éppen a laza jogi környezet eredményezte, a nok-ról szóló javaslatban viszont szigorú alapkövetelményeket fogalmaznak meg.
Komolytalannak nevezte azt is, hogy a nok-ot pilótajátékhoz hasonlították, hiszen- mutatott rá - az otthonteremtési közösségekbe új tagok belépésére nem lesz lehetőség.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu