Két ellenzéki párt is változtatna a sztrájkjogon

Az LMP tervezetét holnap tárgyalja a parlamenti bizottság, az MSZP a szakszervezetekkel egyeztetne.
Holnap kerül a parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága elé az a pár hete benyújtott LMP-s törvényjavaslat, amely a sztrájktörvényt módosítaná. 2010 óta ugyanis – amikor a Fidesz–KDNP-s kormánytöbbség módosította az 1989-es sztrájktörvényt – egy munkabeszüntetés jogszerűségéhez meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásról. Ám, ha a munkavállalók képviselői nem fogadják el a munkáltató ajánlatát, hosszas jogi procedúra kezdődik.

A törvénymódosítás óta egyetlen sztrájkkezdeményezés sem valósult meg. Az LMP szerint tehát a jelenlegi törvény tiltja, és nem szabályozza a munkavállalók alkotmányos jogának gyakorlását. Szél Bernadett, a párt társelnöke kijelentette: a kormánynak nincs joga a pedagógusok által meghirdetett polgári engedetlenséget támadni, ha nemet mond a javaslatra. Ha a javaslat elbukik a bizottság kormányzati többségén, az LMP a szakszervezetekkel egyeztetne a további nyomásgyakorlásról.

Az MSZP elnöke ugyancsak egyeztetésre hívta az érdekképviseletek vezetőit. A munka törvénykönyve jelenleg lehetetlenné teszi a sztrájkot, ezért már a héten olyan törvénymódosítást nyújtanak be, amelynek révén legitim módon lehet csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához, mondta Tóbiás József.

A pedagógusok március 15-i demonstrációját politikai támadásnak, és nem szakmai kezdeményezésnek tartja Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt Apátfalván egy falugyűlésen, hogy a tüntetők Orbán Viktor és a Fidesz ellen tiltakoztak, de a szakmai kérdéseket meg lehetne vitatni a kormányzattal.    

Jövőre csökkenhet a tananyag

Holnap ülésezik a kormányzat által összehívott köznevelési kerekasztal. Erre készült egy javaslatcsomag – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A nemzeti alaptanterv módosításával a tananyagot lehet úgy csökkenteni, hogy ez a versenyképes tudás megszerzését is szolgálja – jelentette ki Rétvári Bence. Elsősorban az 1–4. osztályban hagynának több időt az alapkészségek fejlesztésére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu