Nyáron megszűnik a Klik, más lesz helyette

Marad az állami iskolafenntartás, de új irányítás jön. A parlament tavaszi ülésszakán új szabályozást alakítanak ki. Az Együtt örül, de szerintük ez még nem elég.
Nyáron teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start kedd reggeli műsorában.

A parlament tavaszi ülésszakán új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen felálljon a jelenleginél sokkal kevésbé központosított rendszer - mondta az atv.hu beszámolója szerint Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint a valós probléma az oktatásban a Klik működése és a diákok túlterheltsége. Úgy fogalmazott: "vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk", a kifogásolt szabályozáson javítani kell.

Marad az állami fenntartás, nem lesz nagyobb béremelés

Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat. Erről Rétvári Bence már a  a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt.

Nem térnek vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

Azért szüntetik meg a Kliket, mert azt érte a legtöbb kritika az elmúlt időszakban, amiért "túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat". A köznevelési kerekasztal ülésein ezért arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét.

A kormányzat nem képes további anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban. A pedagógusbéreket a korábbi tervek szerint emelik, ennél nagyobb mértékben azonban nem tudják.

Maguk választhassanak igazgatót, szervezzék újjá a tankönyvpiacot

Az Együtt - a Korszakváltó Pártja arra kéri a kormányzatot, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett alakítson ki életképes, korszerű, évtizedeken keresztül fenntartható rendszert, a döntéseket vigyék a lehető legközelebb az iskolákhoz, az igazgatóválasztás jogát pedig adják vissza a helyi közösségeknek.

Az Együtt azt szorgalmazza: adják vissza az igazgatók döntési jogkörét, szervezzék újjá a pedagógiai szolgáltatások és a pedagógus továbbképzést, élesszék újjá a tankönyvpiacot, dolgozzanak ki egy rugalmas, a pedagógiai munka kiteljesedését elősegítő új alaptantervet és indítsanak az iskolai szegregáció mérséklésére irányuló programot.

Jobbik: megmarad a központosítás

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke emlékeztetett a kormányzat korábbi jelzéseire arról: szerintük nem vált be a modell, amelyben a működtetés az önkormányzat feladata, a fenntartás pedig az államé. A Jobbik ezért még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzatok a működtetésből is kiszorulnak, vagy kisebb mértékű lesz a beleszólásuk.

Ezt a Jobbik újabb központosításként értékeli, és a helyzet tisztázására szólította fel az államtitkárt.

Dúró Dóra bírálta azt is, hogy bár zajlanak még a kerekasztal-tárgyalások, már bejelentették az átalakítások módját.

PM: ez csak elterelés

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről szóló bejelentéssel a kormány csak a pedagógusok március 30-ra tervezett sztrájkjáról akarja elterelni a figyelmet.

Szabó Tímea szerint elfogadhatatlan, hogy Rétvári Bence, az Emmi államtitkára nem közölte, hogy a Klik megszüntetése csak átnevezést jelent-e, hogy felszámolják-e az oktatást tönkretevő központosított rendszert, vagy hogy az iskolák visszakapják-e az autonómiájukat - sorolta.

Felrótta azt is: az államtitkár arról sem beszélt, hogy visszateszik-e azt a kétszázmilliárd forintot az oktatásba, amit kivettek onnan, hogy kívánnak-e tárgyalni a több mint ötvenezer, az oktatásban nem pedagógusként dolgozó alkalmazott bérrendezéséről vagy hogy az iskolák visszakapják-e a tankönyvszabadságot.

MLP: ne dőljenek be a tanárok

A Magyar Liberális Párt "olcsó kormányzati próbálkozásnak" tartja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését, amellyel - a párt álláspontja szerint - a kormányzat csak a tiltakozó pedagógusok között akar zavart kelteni.

Bősz Anett ügyvivő közölte: a Klik megszűnését bejelentő Rétvári Bence, az Emmi államtitkára pedig még hétfőn is a pedagógustiltakozások vezetőit támadta a parlamentben.

Az MLP arra kérte a tanárokat, hogy "ne dőljenek be a kormány olcsó próbálkozásának", mert az a szellemiség nem fog megszűnni, amelyik alapján a kormány az oktatási rendszert vezeti. Nem jó, ha egy nagy helyett húsz vagy negyven "kicsi Klik" lesz, miközben megmarad az erősen központosító szemlélet, a tanszabadság hiánya, ahogy megmaradnak a silány minőségű tankönyvek és továbbra is sárba tiporják az emberi méltóságot.

DK: a kormány tart a tüntetésektől és a sztrájktól

A Demokratikus Koalíció szerint az oktatási rendszer egésze csak akkor tud megváltozni, ha az Orbán-kormány távozik a posztjáról - reagált a párt szóvivője. Gréczy Zsolt szerint a Fidesz nyilvánvalóan tart a tüntetésektől és a sztrájktól, ezért mindent elkövet, hogy kihúzza a talajt a tiltakozók alól.

Az Orbán-kormány az elmúlt hat évben mindent megígért, ha ellenállásba ütközött, de "egyikből sem lett semmi", a kormány pedig nem tudja megállítani a tiltakozásokat "ócska üres ígéretekkel".

MSZP: az önkormányzati rendszer a legjobb

Az MSZP szerint fel kell hagyni a központosítással, az önkormányzati logikán működtetett közoktatási rendszernek nincs alternatívája, ezért újra kell szervezni tankerületi szinten az egész rendszert - mondta az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke.

Kunhalmi Ágnes szerint nem tesz mást a kormányzat, mint hogy szétdarabolja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), de a miniszterelnök által szorgalmazott központosítási logika tovább él.

Időt kérnek az iskolaigazgatók

Időt kér a hivatalos tárgyalások lefolytatására és türelemre szólít fel kilenc iskolaigazgató az oktatás átalakításáról szólva abban a felhívásban, amelynek az "Én tényleg tanítanék..." címet adták.

Közleményükben az áll: a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások hatására személyi változások történtek, megkezdődött a párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok között.

A szakmai alapú megbeszéléseket azonban "politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg". Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyes csoportok és emberek "felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző, vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai" - sorolják.

Úgy folytatják: "adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására - köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság -, valamint bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat".

A pedagógusok hosszabb ideje demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klik működése ellen - idézte fel az államtitkár bejelentéséhez kapcsolódóan az atv.hu.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár távozik posztjáról, helyére Palkovics László felsőoktatási államtitkár került.

Február végén változás történt a Klik vezetői posztján, Pölöskei Gábornét nevezték ki az intézmény élére.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu