Elavult a hazai felsőoktatás

500 diák és 500 szülő, valamint tanárok és már külföldön tanuló egyetemisták véleményét kérdezte második középiskolai kutatásában az Engame Akadémia. A kutatás bár nem reprezentatív, de az eredmények ugyanazokra a problémákra mutatnak rá, amelyek az elmúlt időszakban a közoktatás kapcsán felszínre kerültek.
A diákok 90%-a nagyon nagynak tartja a tananyag mennyiségét, az óraszámot pedig 80%-a sokallja. Ennek ellenére 56% kifejezetten vagy inkább szeret iskolába járni.
 

Nincs biztos karrierút

Szinte minden diák továbbtanulást tervezett a megkérdezettek közül, mintegy negyedük külföldre menne. Kétharmad válaszolt úgy, hogy tudja, mit szeretne tanulni. A legnépszerűbb a gazdasági, az orvosi és a művészeti pálya.

Azonban a felsőoktatásba belépők több mint fele lemorzsolódik, és ez egyre romlik. Ennek egyik oka az, hogy  kiszámíthatatlan környezetben kell megválasztaniuk a diákoknak, milyen irányba haladjanak, és kevés fiatal kap segítséget ehhez – véli Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapítója. – Ha 20-30 éve valaki egyetemre ment, biztos karrierút állt előtte, Ma ez nincs így – mondta.  

Nem segítenek

Készségfejlesztésben nagyok a különbségek a valóság és a között, amit a oktatás résztvevői ideálisnak tartanának. A válaszadók szerint jelenleg nagyjából 80:20%-os arányban tanítanak lexikális anyagot, illetve készségeket az iskolákban, míg az ideális 45:55% lenne, a készségek javára.

A diákok, a tanárok és a szülők is úgy vélték, hogy leginkább a pénzügyi ismeretek, a logikus, kritikus gondolkodás és a problémamegoldás hiányzik. Ezt a diákok a háztartásról, az életmódról, a tanárok az állampolgári és a fogyasztói ismeretekről, a szülők a vállalkozásról, a kommunikációról, a nyelvismeretről gondolják.
 

Minőségibb oktatás

A felmérésből kiderült: a diákok a jobb karrierlehetőségek – könnyebb elhelyezkedés, jobb fizetés – miatt választanák a külföldi iskolákat, a tanárok a kiszámíthatóbb, átláthatóbb és minőségibb oktatás miatt tartják jó választásnak a külföldi intézményeket.

Könczey Kinga, az Engame Akadémia mentora szerint itthon nagyon elavult a képzésstruktúra is, a tudás gyorsan elavul. A legtöbben Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban tanulnak abból a 9-10 ezer magyar fiatalból, akik tanulmányaikat külföldön végzik. Jelenleg nagyon alacsony a felsőoktatásban részt vevők mobilitása, bár fokozatosan nő.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu