Másfél milliós lehet a népességcsökkenés

A járások felében 30%-nál is nagyobb lehet a népességfogyás.
Negyven év alatt másfél millióval csökkenhet Magyarország népessége: a 2011-es 9,94 milliós létszám 2051-re várhatóan 8,44 millióra csökken – derült ki Tagai Gergely népesség-előrejelzési számításából. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének munkatársa arra jutott, hogy negyven év alatt a fiatal, 15 év alatti, valamint a munkaképes (15–64 éves) korosztály abszolút száma a 2011-es érték 70-75 százalékára esik vissza, míg a 65 évnél idősebbek létszáma a másfélszeresére nő.

A kor szerinti arányok ettől eltérőek lesznek, mivel jelentősen csökken az ország népessége. A legnagyobb veszteséget a 15–64 évesek csoportja szenvedi majd el: a 2011-ben mért 68,5 százalékos népességarányuk negyven év múlva 57 százalékra olvadhat. A 65 évesnél idősebbek számának növekedése azzal jár, hogy az ország népességén belüli arányuk a kétszeresére, 30 százalékra emelkedhet.
Néhány kivételtől eltekintve szinte az ország összes járásában csökken a népesség 2051-ig, de lesznek olyan járások is, amelyek népesség még 2051-ben is növekszik. A budapesti agglomerációban elhelyezkedő néhány járás esetében az emelkedés a 15 százalékot is meghaladhatja.
 

Idén januárban 2015 januárjához képest 4,3 százalékkal kevesebb gyerek született,  de a halálozások száma is csökkent 15 százalékkal, így a természetes fogyás üteme lassult.


A népességvesztő térségekben nemcsak erősödik a természetes fogyás, de a lakók elvándorolnak. A belföldi migrációból a nagyobb városok, megyeszékhelyek „profitálhatnak”, mivel a bevándorlók ellensúlyozhatják a népességfogyást. A térképen ez jól látszik a kaposvári, a pécsi, a szegedi, a kecskeméti a szombathelyi járásoknál.

A nagyvárosok mellett alacsonyabb vagy csak közepes népességfogyás valószínű a Magyarország középső részén található, de a fővárosi agglomeráción kívül eső járásokban, valamint a Dunántúl északi és északnyugati részein, mert ezek a területek kedvezőbb társadalmi-gazdasági helyzetben vannak. Az északkelet-magyarországi megyék viszont jellemzően migrációs kibocsátók, ám a természetes népességfogyás alacsonyabb, mint az ország más területein.

– A népességfogyás mértéke 2011 és 2051 között a magyarországi járások nagyjából felében a 30 százalékot is meghaladhatja – írja Tagai Gergely. Egy-két kivételtől eltekintve ide tartoznak Vas, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Nógrád megye járásai, valamint Tolna és Békés megye egésze. A legnagyobb mértékű, akár 50 százalékot is megközelítő népességcsökkenés a Gönci, a Tabi, a Komlói, a Bácsalmási, a Bélapátfalvai, a Sátoraljaújhelyi és a Bátonyterenyei járásban következhet be.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu