Gyanús iskolai felújítások

Az Öveges-programban észlelt problémák miatt tartja vissza 40 milliárd forintnyi támogatás kifizetését az Európai Unió.
A program keretében 44 vidéki és 8 fővárosi iskola kapott összesen 14 milliárd forintot tanterem-felújításokra.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az RTL Híradónak azt mondta: egyelőre csak gyanúról lehet beszélni, aminek lényege, hogy „a tantermek felújításának bekerülési költsége és a tényleges költség között jelentős eltérés volt”. 

Mint kiemelte, néhány százmillió forintnyi támogatást nem utal el az EU, s ezeket az összegeket megfizettetik az érintett iskolákkal.

Cáfol az Emmi

Az Öveges Programban észlelt problémák miatt tartja vissza 40 milliárd forintnyi támogatás kifizetését az Európai Unió –tudta meg az RTL Híradó. A program keretében 44 vidéki és 8 fővárosi iskola kapott pénzt kémiatantermek kialakítására.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta: egyelőre csak gyanúról lehet beszélni, aminek lényege, hogy „a tantermek felújításának bekerülési költsége és a pályázaton elnyert költség között jelentős különbség volt”.  Mint kiemelte, néhány százmillió forintnyi támogatást nem utal el az EU, s ezeket az összegeket megfizettetik az érintett önkormányzatokkal.

Nincs összefüggés az Öveges Program és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) forráslehívásának részleges felfüggesztése között – közölte az Emmi Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága. Azt írták, hogy az iskolai beruházások nem ezen program terhére valósultak meg.

Az Emmi 2014-ben vette át a TIOP-ot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Az akkori vizsgálatok számos hibát tártak fel a projektek kapcsán, és 73 szabálytalansági gyanúbejelentést tettek. A mostani eljárás végén várhatóan 3–8 milliárd forinttal módosítják a TIOP-ot, de ezt nem kell költségvetési forrásból pótolni – tette hozzá a tárca.

 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu