Jövőre Arany János-emlékév, szeptember 1. a felsőoktatás napja

Erről is döntött az Országgyűlés szerdán.

Arany János emlékéve lesz 2017

Az Országgyűlés Arany János-emlékévvé nyilvánította 2017-et a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.

A képviselők 174 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el kormánypárti politikusok határozati javaslatát, amelyben a nemzet költőjének, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb egyéniségének nevezik Arany Jánost.

A parlament döntésével kimondta, támogatja és szorgalmazza az Arany János munkásságáról szóló rendezvények, megemlékezések szervezését, valamint oktatási anyagok készítését "mind az anyaországban, mind a határon túl élő magyarság és a diaszpóra magyarsága körében".

Arany János a magyar kulturális közösségi tudat egyik sarokköve, nemzeti identitásképző ereje máig ható - írták az előterjesztők.

A magyar felsőoktatás napja lett szeptember 1.

A Ház a magyar felsőoktatás napjává nyilvánította szeptember 1-jét a pécsi egyetem mint első magyar egyetem alapításának 650 éves évfordulója alkalmából. A képviselők 172 igen szavazattal, 2 nem ellenében fogadták el a kormány határozati javaslatát.

A parlament döntésével arra kérte a magyar intézményeket, szervezeteket, valamint a közmédiát, hogy 2017-től méltó keretek között ünnepeljék ezt a napot. Az előterjesztő Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere indoklásában azt írta, az emléknap elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, valamint kiemeli a magyar tudásalapú társadalom kialakulásának tradicionális jellegét.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu