Ez ütős lesz! – Talamba-hangszerbemutató a Műpában





Az ország egyik legnagyobb ütőhangszer-gyűjteményével rendelkező Talamba Ütőegyüttes most korokon és kontinenseken átívelő egyórás műsorban mutatja meg, hogy miért fontos mindannyiunknak tisztában lenni azzal, hogy minden emberi tevékenységnek megvan a maga ritmusa. Egy dolgot pedig biztosan ígérhetnek a zenészek: ez ütős lesz!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.17.
Hangszerbemutató

Hogy mi a közös az út szélén talált két kavicsban meg a legmodernebb hangkártyában? A beléjük kódolt zene, meg persze a ritmus és a tempó, ami mindenütt körbevesz minket.

Fotó: Facebook

Huszonhárom évvel ezelőtt barátkozott össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola négy hallgatója, akik a délszláv eredetű talambáról, vagyis „cserépdobról” nevezték el ütős formációjukat. A baráti társaságból professzionális zenészek váltak az évtizedek során, és bár munkásságukat számos díjjal ismerték el, talán a 2021-ben átvett Liszt Ferenc-díjra a legbüszkébbek. Sokrétű tevékenységük nem merül ki a koncertezésben, figyelnek a következő generációkra is: tanítanak, táborokat szerveznek, hátrányos helyzetű fiataloknak viszik el a zene varázsát.

Vallják és hirdetik, hogy ritmus nélkül nincs emberi élet sem, hiszen az ott lüktet mindenben a vérkeringéstől a légzésig, a napszakoktól az évszakok váltakozásáig. A Műpába komponált világ körüli hangszerbemutatójuk különlegessége, hogy időben és térben egyformán hatalmas távokat megtéve ismertetik meg hallgatóságukkal a legkülönfélébb méretű, alakú vagy színű ütőhangszerek nem is olyan kézenfekvő titkait. A négy jóbarát, V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós és Zombor Levente ezúttal is saját szerzeményekkel és tradicionális, illetve klasszikus zenékkel, és természetesen sok humorral készül az interaktív koncertre.

Korosztály: 10–14 év

Rendező: Műpa

Talamba Ütőegyüttes:

V. Nagy Tamás

Grünvald László

Szitha Miklós

Zombor Levente

Időpont: október 17., 11.00–12.00

Helyszín: Műpa

További részletek itt.

 





Ezeket olvastad már?
Színházi kulisszák mögött – A nemzet színészei: Bessenyei Ferenc

Színházi kulisszák mögött – A nemzet színészei: Bessenyei Ferenc

„A zene felemeli kezeimet” – Kokas-foglalkozás gyerekeknek

„A zene felemeli kezeimet” – Kokas-foglalkozás gyerekeknek

Meseszép! – mesés-verses foglalkozás

Meseszép! – mesés-verses foglalkozás

Időspiknik a Hegyvidéken – pétanque-délelőtt

Időspiknik a Hegyvidéken – pétanque-délelőtt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás