Maradandó műalkotás a cél

Pénteken az antropos.hu tizedik szülinapi buliján, a Corvintetőn lép fel
a Signal szervezésében. Idén csak öt fellépést vállal a DJ.
Facebook-oldalának tanúsága szerint egy kezén meg tudja számolni, hányszor áll idén színpadra – miért?
– Az elmúlt 16 évben szinte nonstop turnéztam, beutaztam a világot. Szerencsés vagyok, hogy a munkám a szenvedélyem is egyben. Sosem éreztem, hogy dolgozni megyek, amikor fellépésekre indultam. És ezt meg is akarom tartani ilyennek, ezért másfél évre szabadságot vettem ki, amelyről fokozatosan térek vissza. Azokra a helyekre megyek el idén, ahol igazán szívesen lépek fel.

Budapest hogyan vívta ki magának ezt a státust?
– Egyszerűen szeretem ezt a várost és a népét. Karrierem legemlékezetesebb pillanatai közül néhány ide köthető, a magyar közönséget pedig hűségesnek és támogatónak ismertem meg. Sokat adtak nekem, azt, hogy ezt mennyire értékelem, azzal szeretném megmutatni, hogy itt lépek fel először a kihagyás után. És persze beterveztem néhány fürdőlátogatást is.

Az utolsó Freeland-albumot 2009-ben adta ki – várhatunk valami frisset öntől mostanában?
– Van néhány projektem, amin dolgoztam az utóbbi időben is. Nem Adam Freeland néven adtam ki őket, szóval nem tudhatja, hogy az is én voltam…

Lana del Rey Summertime Sadnesséből azonban egészen biztosan Freeland név alatt készített remixet. Mi hozza meg a kedvét egy remixhez?
– Az összefüggések jegyében élem az életemet. Egy ideig nem írtam zenét, és amikor úgy ébredtem fel egy reggel, hogy kedvem lenne ilyesmire, a leveleim közt a menedzserem üzenete várt azzal, hogy Lana felkért egy remix készítésére. Meghallgattam a dalt, éreztem, hogy tudnék kezdeni valamit, és ennyi. Ez így volt elrendelve.

Milyen munkamódszerrel dolgozik a mixein?
– A ritmus a kiindulópont, arra építek rétegeket. A Lana-mixnél szétszedtem az éneket, és azt vettem észre, hogy a háttérvokál sokkal jobban tetszik, mint a fő énektéma. Lana elég mély szólamot énekel, amit egyszerűen töröltem és csak a vokált használtam. Tetszett az ötlet, hogy Lana nélkül készítsek Lana del Rey-mixet. Ableton Live szoftvert használtam más programok és régi analóg szintetizátorok mellett, valamint egy jó meleg hangzású keverőpultot. A végső hangzással kapcsolatosan nagyon aprólékos vagyok. Sok a tucathangzású elektronikus zene, én maradandó műalkotást szeretek létrehozni. Általában két hetembe telik egy dal remixének elkészítése. Amint a lehető legjobb hangzást sikerül elérnem a saját stúdióm körülményei közt, elviszem egy másik helyre, ahol egy hangmérnökkel közösen dolgozom rajta, hogy a legtöbbet hozzuk
ki a lehetőségekből.

Szabadidejében eljár bulizni, vagy épp elég ebből a környezetből annyi, amennyit a fellépések alatt megkap?
– Manapság igyekszem különleges alkalmakra tartogatni a bulizást. Úgy érzem, annyi őrült élmény volt már az életemben, a szó átvitt és szó szerinti értelmében is, hogy azt tartom rock and rollnak, amiből még nem jutott sok nekem. Az egyszerű dolgokra gondolok, mint egy este a kandalló mellett – mert most épp majd megfagyok –, a barátok társasága, egy jó vacsora.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu