Ma van a színházi világnap

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból az esti előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Dario Fo olasz drámaíró, színész, zeneszerző fogalmazott meg.
Az 51. színházi világnap alkalmából számos programmal várják a közönséget országszerte, és szakmai elismeréseket adnak át.

A Veszprémi Petőfi Színházban rendezik meg a MASZK Országos Színészegyesület hagyományos jótékonysági gálaestjét, amelynek bevételével az Ódry Árpád Művészotthon lakóit támogatják.

Az eseményen adják át a Gobbi Hilda- és a Kállai Ferenc-életműdíjat, a pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat és a fiatal rendezők munkáját értékelő Vámos László-díjat, valamint a Szabadtéri Színpadok Szövetsége által alapított Amphiteátrum-díjat. Szintén a gálaesten adják át a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat, amelyet évente három olyan művész, kultúraközvetítő kap, aki a legtöbbet tette a magyar színházművészet nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu