Ben Affleck - Igazi hősök története

Az idei filmes díjátadószezon abszolút kedvence, Az Argo-akció már DVD-n is kapható hazánkban. A filmet rendező, annak főszerepét is vállaló Affleck filmkészítési módszereiről beszél.
Ha egy új filmötlettel megtalálják, rendezői vagy színészi szemmel vizsgálja azt először?
– Nagyon egyszerű módszerem van: azt kérdezem magamtól, hogy jó-e az anyag. Hogy gyakorol-e rám valamiféle hatást, érzek-e valamit olvasás közben, érdekel-e vagy meglep-e. A kérdésekre adott válaszokból tudom meg, hogy meg akarom-e csinálni a filmet. Amikor Az Argo-akció eljutott hozzám, a forgatókönyvet olvasva egy hátborzongatóan izgalmas thrillert, egy jó komédiát és egy hihetetlen CIA-kémtörténetet láttam egy filmbe összegyúrva. Az, hogy a sztori ráadásul még igaz is, hab volt a tortán. Amint végeztem a forgatókönyvvel, nekiálltam utánajárni annak, hogy tényleg megtörtént-e, és tudtam, hogy meg akarom csinálni a filmet.

Saját magát is castingolta?
– Rendezőként kaptam meg a könyvet. Amikor jónak találtam, úgy gondoltam, adok saját magamnak benne egy kis pluszmunkát is.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie, amikor egyszerre rendez és szerepel is egy filmben?
– Mindig nehéz jó filmet készíteni. Sosem voltam olyan helyzetben, hogy ezt könnyűnek érezzem. Viszont ha tudom, hogy valami nehéz feladat lesz, keményebben dolgozom – persze még így is megvan a kudarc esélye. Ezzel meg kell békélni. Nekem az volt a szerencsém, hogy az Argóról kiderült: ez a legjobb film, amihez valaha közöm volt. Sajnos rengeteg olyan szereplője is volt a sztorinak, akik nem fértek bele a filmbe, különben vagy tízórásra kellett volna leforgatnunk azt. Mivel ez kizárt volt, a DVD-n dokumentumfilmes eszközökkel is igyekeztem a nézőknek bemutatni a helyzetet. Így kerültek a DVD-re interjúk olyan emberekkel, akik maguk is átélték a túszejtést.

A válogatásban nehézségeket okozott, hogy volt, akit valós személy megformálására kellett felkérni, és volt, akit fiktív karakterére?
– A karakterek nagy része valós személy, akinek ugyanaz a neve az életben, mint a filmben, és ugyanazt is csinálta. Az amerikai nagykövetségen dolgozott, amit elfoglaltak, és aztán a kanadaiaknál rejtőzött. Kent Taylor, John Chambers és a CIA-ügynök, Tony Mendez is léteznek. Az, hogy egy hollywoodi film ötletével szervezték meg a mentőakciót, szintúgy igaz. 

Milyen eszközökkel hozták létre a hetvenes évek végének hangulatát, miliőjét?
– Nincsenek korabeli felvételek a filmben, híradós felvételeket leszámítva. Különleges effekteket használtunk, ezek olyasmikre is jók, mint bizonyos dolgok fárszi betűkké alakítása vagy egy gyorséttermi logó eltüntetése. 
 

NÉVJEGY

Teljes neve Benjamin Géza Affleck-Boldt

• 40 éves, felesége Jennifer Garner színésznő
• Testvére Casey Affleck, színész
• Pályáját színészként kezdte, később a rendezés felé fordult
• Színészként ismertebb filmjei: Szerelmes Shakespeare, Armageddon, Pearl Harbor, Mint a hurrikán, Nem kellesz eléggé, A dolgok állása
• Három filmet rendezett: Hideg nyomon, Tolvajok városa, Az Argo-akció

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu