Meghalt Bartha Alfonz operaénekes

Életének 84. évében meghalt Bartha Alfonz, az Operaház nyugalmazott magánénekese - közölte szerdán a dalszínház.
Az április 2-án elhunyt Liszt-díjas énekestől április 23-án 14 órakor vesznek búcsút a Farkasréti Mindenszentek plébániatemplomban.

A lírai tenor évtizedeken keresztül a Magyar Állami Operaház vezető Mozart énekese volt, majd jóval nyugdíjba vonulása után is visszajárt a színházba, kisebb karakteralakításokkal örvendeztetve meg a közönséget.

Bartha Alfonz 1929-ben született a Bács-Kiskun megyei Madarason. Énektanulmányait Baján, Pilinszky Zsigmond irányításával kezdte, majd 1950 és 1953 között a Magyar Rádió Énekkarának egyik alapító tagja volt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1955-ben diplomázott Révhegyi Ferencné és Luigi Renzi növendékeként. Előbb a Debreceni Csokonai Színház, majd 1959-től a Magyar Állami Operaház magánénekese volt.

Az országos ismertséget az 1960-as Erkel Énekverseny I. helyezése hozta meg számára. Bartha Alfonzt Réti József mellett az 1960-as 1970-es évek kiemelkedő lírai tenorjaként tartották számon. Repertoárján elsősorban Donizetti, Mozart és Rossini szerepek voltak, emlékezetes alakítás nyújtott például a Lammermoori Lucia Edgardójaként vagy A varázsfuvola Taminójaként.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu