Minden nyolcadik magyar jár színházba

Főleg a nők, a diplomások és a tehetősebbek vesznek jegyet az előadásokra.
Minden nyolcadik magyar jár színházba, főként fiatal és középkorú, magasabb státusú nők, akik más kulturális eseményeket: komoly- vagy könnyűzenei koncertet, kiállítást vagy filmvetítést is átlagon felüli arányban látogatnak – derül ki a Tárki Háztartás Monitor 2012-es kutatásából.

A színházlátogatók összlétszáma a 80-as évek óta nem változott érdemben. Az akkori 4,5–5 milliós össznézőszám ma is tartja magát, sem a rendszerváltás, sem a válság nem tudta megingatni. Néhány év volt csak, amikor valamivel kevesebben váltottak színházjegyet, de az utolsó négy-öt évben ismét felfelé kúszik a színházlátogatók száma: az utolsó, 2011-es adat szerint több mint 4,7 millióan voltak.

A különböző korcsoportok között nincs nagyobb eltérés, kivéve a 65 év felettieket, akik valamivel alacsonyabb arányban (9 százalék) tekinthetők színházlátogatónak.

A nemek megoszlásában van eltérés: míg a férfiak 11 százaléka volt az elmúlt egy évben színházban, addig a nők 15 százaléka. A nők részvétele minden korcsoportban markánsan felülmúlja a férfiaét, a középkorúak körében (36–65 év) meg is duplázza.

Aki többet keres, gyakrabban jár színházba

15 bemutatót tartanak a Magyar Állami Operaház következő, 2013/2014-es szezonjában, emellett 40 repertoár előadásra válthatnak jegyet a nézők.
A jövedelem növekedésével egyenes arányban nő a színházlátogatás gyakorisága is: míg az alsó jövedelmi negyedbe tartozók csupán 3 százaléka jár évente színházba, addig a felső negyedbe tartozók 28 százaléka. A felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők vesznek részt kimagasló arányban a színházlátogatásban: a nézők több mint felének van felsőfokú iskolai végzettsége, és csak egytizede nem rendelkezik érettségivel.

A színházba járók nagy része más kulturális eseményre is ellátogatott, míg a színházba nem járóknak kevesebb mint 10 százaléka vett részt a fenti tevékenységek közül bármelyiken.

A Macskák 30. évfordulós jubileumi előadása a Madáchban (Fotó: MTI)

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu