Az eddigi legrégebbi papiruszokat találták meg

Eddig ismeretlen ókori kikötő maradványaira, köztük pedig a valaha talált legrégebbi papiruszokra találtak régészek Egyiptomban az afrikai ország illetékes minisztériuma szerint.
A Vörös-tenger partján, Szueztől 180 kilométerre délre, Vádi al-Gurf térségében feltárt kikötő Kheopsz korából való, a fáraó volt a IV. dinasztia második uralkodója, aki 4500 évvel ezelőtt vezette Egyiptomot. A kikötőben negyven papiruszt találtak, a hieroglifákkal telerajzolt dokumentumok az egyiptomiak mindennapi életét írják le, néhány papiruszon látható a dátum, miszerint Kheopsz uralkodásának 27. évében írták.

A szövegek havi jelentéseket és részleteket is tartalmaznak a kikötőben dolgozó munkásokról és az ő életükről - részletezte az antikvitás korabeli kincsekért felelős minisztérium közleménye. A francia-egyiptomi közös ásatásokat vezető Pierre Tallet hozzátette, a papiruszok sokat elárulnak az akkor élt emberek életmódjáról, jogairól és kötelességeiről. A dokumentumokat már elvitték a Szuezi Múzeumba, ahol alaposabban tanulmányozni fogják őket.

A kikötőbe bronzzal és egyéb fémekkel megrakott hajók érkeztek a Sínai-félszigetről. A régészek a munkásoknak helyet adó szállások maradványaira is bukkantak, és találtak sziklába vájt barlangokat, köteleket, szerszámokat, valamint kőtömböket is, amelyekre Kheopsz nevét írták vörös tintával.

Cikk ajánló

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan