Az eddigi legrégebbi papiruszokat találták meg

Eddig ismeretlen ókori kikötő maradványaira, köztük pedig a valaha talált legrégebbi papiruszokra találtak régészek Egyiptomban az afrikai ország illetékes minisztériuma szerint.
A Vörös-tenger partján, Szueztől 180 kilométerre délre, Vádi al-Gurf térségében feltárt kikötő Kheopsz korából való, a fáraó volt a IV. dinasztia második uralkodója, aki 4500 évvel ezelőtt vezette Egyiptomot. A kikötőben negyven papiruszt találtak, a hieroglifákkal telerajzolt dokumentumok az egyiptomiak mindennapi életét írják le, néhány papiruszon látható a dátum, miszerint Kheopsz uralkodásának 27. évében írták.

A szövegek havi jelentéseket és részleteket is tartalmaznak a kikötőben dolgozó munkásokról és az ő életükről - részletezte az antikvitás korabeli kincsekért felelős minisztérium közleménye. A francia-egyiptomi közös ásatásokat vezető Pierre Tallet hozzátette, a papiruszok sokat elárulnak az akkor élt emberek életmódjáról, jogairól és kötelességeiről. A dokumentumokat már elvitték a Szuezi Múzeumba, ahol alaposabban tanulmányozni fogják őket.

A kikötőbe bronzzal és egyéb fémekkel megrakott hajók érkeztek a Sínai-félszigetről. A régészek a munkásoknak helyet adó szállások maradványaira is bukkantak, és találtak sziklába vájt barlangokat, köteleket, szerszámokat, valamint kőtömböket is, amelyekre Kheopsz nevét írták vörös tintával.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu