Francesco Bouglione – a cirkuszdinasztia

A párizsi téli cirkusz idén lett 160 éves. Az igazgatóval Párizsban beszélgettünk rivaldafényről, családról és tigrisekről.
Az egyik legnagyobb francia cirkuszos család a Bouglione. Neve mára összefonódott a világ legrégebbi cirkuszával.

Hogyan kezdődött a világ legrégebbi cirkuszának története?
– A különleges, húszszögű épületet, mely a maga idejében rekordgyorsasággal, 10 hónap alatt készült el Ignace Hittorf tervei alapján, maga III. Napóleon császár avatta fel. A Téli Cirkusz (Cirque d’Hiver) nevet 1873-tól viseli. Építésekor létezett a Champs-Elysées közelében egy nyári cirkusz, amely milliós nagy- ságrendben vonzotta a nézőket. Ezért építették ezt az állandó cirkuszi kőépületet, mely azóta legendássá vált. 1859-ben Léotard itt találta fel és mutatott be először légtornászmutatványt. 1934-ben négy Bouglione fivér vette meg a Téli Cirkuszt. Az 1980-as évekig a legnagyobb cirkuszművészek fordultak meg itt. Ezután egy ideig koncerteknek és rendezvényeknek adott helyet az épület. Unokatestvéreimmel 1999-ben indítottuk újra a cirkuszi előadásokat.

Mit kell tudni a Bouglione dinasztiáról?
– A Bouglione-ok hét nemzedékre visszamenőleg cirkuszosok, és ami ritka, hogy ebből öt generáció tagjai még ma is élnek. A XIX. században még Olaszországban, később Franciaországban medvemutatványosként, majd állatszelídítőként járták a vásárokat. Egyszer szerződtette őket egy cirkusztulajdonos, s ekkor rájöttek, hogy maguk is tudnak működtetni egy saját cirkuszt. Azóta a Bouglione név a különleges, minőségi cirkusz védjegyévé vált.

Mitől egyediek előadásaik?
– Joseph, a művészeti igazgató figyelemmel kíséri a legfrissebb mutatványokat, egy új előadáshoz 140-et is megnéz. A legjobbakat pedig a Bouglione-stílusban rendezi egybe: a világítással, a zenével, a ritmussal, a változatossággal teszi jellegzetessé.

Van-e egyáltalán lehetősége egy Bouglione-nak más pályát választani?
– Lehetőség van, de Bouglione nincs. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szüleink nem kényszerítették ránk, de meg tudták velünk szerettetni a cirkuszt. Ez mindannyiunk szenvedélye, mi itt nem dolgozunk, hanem élünk. Ez az otthonunk. Egyébként a családból mindenki a Téli Cirkusz néhány száz méteres körzetében lakik.

Hogyan sajátítják el a fiatal Bouglione-ok a cirkusz mesterségét?
– Gyerekként belekóstolnak mindegyik műfajba, és kiderül, melyikhez van tehetségük, kedvük. Gyermekeinknek nyugdíjas művészek adnak magánórákat. 7 és 14 éves közöttiek, és eszükbe sem jut később mással foglalkozni.Állítólag cirkuszos körökben azt mondják: „Ha megmondod, melyik országból jöttél, megmondom, mi a műfajod.”
– Ez nem ilyen egyszerű, de tény, hogy egyes országokban vannak jellegzetes műfajok, például Romániában sok az ugrócsoport, Franciaországban a légtornász, Magyarországon gyakoriak a lovas akrobataszámok. De például a Bouglione-oknál a lovas és nagymacskás produkciók jellegzetesek. Vannak családtagjaink, akik szinte együtt élnek a tigriseikkel. 

Szerződtettek-e már magyar cirkuszművészeket?
– A mostani, Ragyogás (Éclat) című előadásunk romániai ugrócsoportjában is szerepel két magyar hölgy. Rendszeresen alkalmazunk magyarokat, a 2013–14-es előadásban szintén lesz egy magyar zsonglőr. A Fővárosi Nagycirkuszt jól ismerem, legutóbb tavaly jártam ott a cirkuszfesztiválon. A cirkusz határok nélküli műfaj. A művészek a világ minden tájára eljutnak, és hozzánk is mindenhonnan érkeznek. Arra törekszünk, hogy minél változatosabbak legyenek előadásaink, általában egy művészt csak egy előadásban foglalkoztatunk.

Mik a Bouglione család álmai, tervei?
– Álmaink mindig vannak. Szeretnénk turnét szervezni… De már az is egy óriási eredmény, hogy egy ekkora előadást minden állami és egyéb támogatás nélkül fenn tudunk tartani és sikerre tudunk vinni. Manapság a filmekben szintetizált színészeket látunk, a világunk egyre virtuálisabb; itt azonban hús-vér ember kockáztatja naponta az életét: ilyen csak a cirkuszban van. Mi a hétköznapokban megéljük az álmainkat. Érdekességek
A világ legrégebbi cirkuszépülete 160 éves, 79 éve van a Bouglione család tulajdonában.

Az épületben régen egyszerre 5900 néző fért el, ma 1650. Évente 600 000-en látják az előadásokat.

Az 1999-es 1 milliós euró bevétel mára nyolcszorosára, 8 millió euróra nőtt.

A Ragyogás című előadásban 280 művész lépett fel a világ 17 országából.

A Téli Cirkusz homlokzatának felújítására 2 millió eurót költöttek.

Az ötven állandó alkalmazott mellett (melynek közel a fele a Bouglione család tagja) 600 főt foglalkoztat ideiglenesen a cirkusz az előadások alatt.

A három új előadás 7 millió euróba kerül.

A cirkuszban fellépő állatok 9 tonna húst fogyasztanak el egy évad alatt.  

Itt forgatott filmek: Asterix, Trapéz (Gina Lollobrigidával).

Egykori fellépők: a Fratellinik, a Zavatták és Pauline Borelli, az első idomárnő.

Ma a Téli Cirkuszt négy Bouglione unokatestvér vezeti: Francesco az adminisztratív, Joseph a művészeti igazgató,  Louis-Sampion a Cirkuszi Magánmúzeum és a kommunikáció irányításával, míg Thierry a külsős rendezvényekkel és a bérbeadással foglalkozik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu