Magyar rövidfilm Cannes-ban

Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje meghívást kapott a 66. cannes-i filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezők Kéthete) elnevezésű párhuzamos programjába - jelentették be kedden a szervezők Párizsban.
A budapesti Friss hús elnevezésű rövidfilmfesztiválon közönségdíjat nyert alkotást a május 15. és 26. között megrendezendő rangos filmes mustrán láthatja először a nemzetközi közönség.

A Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos programot a cannes-i filmfesztivál ellenpólusaként Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével a Francia Filmrendezők Szövetsége alapította 1968-ban. A magyar-belga koprodukcióban készült Lágy eső mellett az idei válogatásban további nyolc rövidfilmet és 21 játékfilmet mutatnak be.

Amatőr főszereplőkkel forgattak

A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint Tar Sándor azonos című novellájának adaptációja egy nevelőotthonban nevelkedett serdülőfiúról szól, aki beleszeret osztálytársnőjébe, de képtelen szerelmét megvallani. A feloldhatatlan feszültség ellenállhatatlanul sodorja a főszereplőt. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradott kistelepülésen játszódik a mai Magyarországon.

Nagy Dénes rendező, a film operatőrével, Dobos Tamással közösen írta a forgatókönyvet. A Lágy eső magyar-belga koprodukcióban készült a Campfilm Production (Budapest) és a Novak Prod (Brüsszel) gyártásában, producerei László Sára, Gerő Marcell és Olivier Dubois. A film elkészültét az NKA, a FilmJus Alapítvány, a belga filmalap és a svájci Vevey ville dÍimages Alapítvány is támogatta, a cannes-i részvételhez pedig a Magyar Nemzeti Filmalap is hozzájárul.

Nagy Dénes jelenleg a Falusi dizájn című dokumentumfilmjének utómunkáján dolgozik, és Falc címmel egy egészestés dokumentumfilmet készít elő.

A Rendezők Kéthete elnevezésű párhuzamos programban a Lágy eső mellett további nyolc rövidfilmet és 21 játékfilmet mutatnak be. A szekció nyitófilmje Ari Folman izraeli rendező The Congress (A kongresszus) című alkotása lesz, amely Stanislaw Lem lengyel sci-fi szerző 1971-ben írt, Futurológiai kongresszus című regénye alapján készült. A félig realista, félig fantasztikus animációs film rendezője a Szabra és Satila nevű menekülttáborokban 1982-ben lezajlott mészárlásról készült, Libanoni keringő című animációs filmjével 2008-ban már a hivatalos versenyprogramba is meghívást kapott.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu