10. születésnapját ünnepli az A38 hajó

A svéd José González és Junip nevű formációja, az osztrák Richard Dorfmeister és Rupert Huber közös elektronikus projektje, valamint a Budapest Bár zenekar is fellép április 30-án a népszerű újbudai kulturális központ, az A38 hajó tizedik születésnapi programján.
„Az MVM Magyar Villamos Művekkel és a Kiégő Izzók vizuális művészeti csoporttal együttműködésben a Junip koncertjén a hajó külső megvilágítása és a belső látvány együtt lüktet a zenével” - mondta Vasák Benedek, az A38 kommunikációs munkatársa a keddi sajtótájékoztatón.

A következő hetekben-hónapokban folytatódik a másik támogatóval, az Osztrák Kulturális Fórummal együttműködésben zajló Zajok a szomszédból című koncertsorozat, akárcsak a francia zenekarokat bemutató Tours de France-széria (novemberben például a Les hurléments D'Léo fellépésével). Kozlov Sándor sajtóreferens azt emelte ki, hogy A38 Nightlife címmel elektronikus zenei sorozat indul, május-júniusban lesz a Talentométer zenei és borászati tehetségkutató újabb évada, az őszi Újbuda Jazz Fesztivál fókuszában pedig a skandináv előadók állnak.

Az A38-at egy egykori ukrán uszály teljes átalakításával hozták létre. 2003. április 30-án Maceo Parker koncertjével avatták fel, azóta Budapest kedvelt és nemzetközileg is ismert szórakozóhelyévé vált: zenei koncertek és fesztiválok helyszíne, bárral és étteremmel rendelkezik, 2010 óta önálló kiállítóteret működtet. Tavaly az egyik rangos útikönyvkiadó, a Lonely Planet, valamint az Electronic Beats magazin közönségszavazásán is az év legjobb klubjának választották.

Mint elhangzott, az elmúlt tíz évben mintegy ötezer program volt, tízezer művész lépett fel az A38-on, a látogatók száma meghaladta a kétmilliót.

Újabb nagy nevek jönnek

A közeljövő sztárfellépői között lesz júliusban a Billy Talent és a Crystal Castles, jövő januárban pedig néhány hétre eltűnik a hajó Budapestről, hogy a révkomáromi hajógyárban teljes generálozáson essen át.

A jubileum alkalmából a hajó idéntől megújuló, környezetbarát energiából zöld áramot fog használni az MVM-mel szerződve. Tervezik, hogy a tavaszi kísérleti hét után ősztől beindul a Ustream online videomegosztó és élőadás-szolgáltatóval közös projekt, amelynek keretében élőben és felvételről teljes koncerteket lehet megtekinteni a hajóról.

Filmek is szép számmal készültek

„Tíz év alatt több mint nyolcszáz tévéműsort készítettünk, a köztévében rendszeresek az A38-as koncertfilmek. A múltat bemutató 52 kisfilm, illetve egy kilencrészes dokumentumfilm-sorozat a hajó megújuló honlapján lesz elérhető. Indul egy blog is, ősztől lesz Akadémia 38 néven OKJ-s hangmester-képzés, az étteremben pedig ismét frissülő a gasztrokulturális kínálat” - hangsúlyozta Vasák Benedek.

A jubileumi év lezárultával, jövő januárban néhány hétre eltűnik a hajó Budapestről, hogy a révkomáromi hajógyárban teljes generálozáson essen át.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu