Simonyi óbesterre emlékezik a Nemzeti Vágta

Simonyi József óbesterre, a "legvitézebb huszárra" emlékezik a hatodik Nemzeti Vágta, amelyet szeptember 20.és 22. között rendeznek meg a fővárosi Hősök terén.
A Nemzeti Vágtát minden évben a magyar hadtörténelem egy-egy kiemelkedő személyisége emlékének szentelik. Idén báró Simonyi József (1771-1832) emlékére folyik a verseny. Ismertebb nevén Simonyi óbester legendás hírű huszártiszt volt, aki kortársaitól kapta "a legvitézebb huszár" kitüntető címet. Már tizenöt éves korában huszárnak állt, és 1813-ban részt vett a lipcsei "népek csatájában" Napóleon ellen - mondta Székely Tibor, a vágta főkapitánya az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szotyori-Nagy Kristóf versenyigazgató beszámolt arról, hogy a kulturális, hagyományőrző fesztivállal párhuzamosan rendezik meg a négyesfogathajtó Európa-bajnokságot (szeptember 19. és 23. között) a Kincsem Parkban, így a nemzetközi figyelem is a magyar hagyományok ápolására irányulhat.

A jótékonysági sztárfutam döntőjének versenyzői idén nagyobb összeggel támogathatják az általuk képviselt alapítványt vagy csoportot: az első helyezett most is egymillió forinttal, a második-ötödik helyezettek azonban 100 ezer forint helyett 250 ezer forinttal. A vágta két fő elve továbbra is a biztonság és az esélyegyenlőség, az utóbbit az elmúlt évben bevezetett szabálymódosítás, az angol telivérek kizárása is biztosítja.

Az elővágták május elsejével kezdődnek, ekkor rendezik meg a Sarkadi Elővágtát. Lesznek külhon elővágták is: júliusban rendezik meg a Székely Vágtát Sepsiszentgyörgyön és a Vajdasági Vágtát Andrásnépén (Zobnatica). A mintegy húsz vidéki helyszínen több száz település vesz részt a megmérettetésben. Az elővágták első két helyezettje automatikusan bekerül a budapesti tizenkét, egyenként hatfős elődöntő egyikébe. Ezek első két helyezettje versenyez az öt előfutamban, amelyek győztesei a szeptember 22-i döntőn mérkőznek meg az ötmillió forintos fődíjért és a vándordíjért, az 1840-es évekből származó huszárszablyáért.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz kishuszár vágta, kocsitoló verseny, fogatvágta, díjugrató verseny, történelmi lovas gála, akadályvágta és természetesen jótékonysági sztárfutam is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu