Országos fazekas-keramikus találkozó Zalaegerszegen

Országos fazekas-keramikus találkozó és fesztivál kezdődik pénteken Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban.
A magyar fazekasközpontokból negyven mester érkezik a tizedik találkozóra. A háromnapos rendezvényen a tájegységekre jellemző, változatos díszítményű, formájú fazekakat, tálakat, csuprokat, sütő- és főzőedényeket mutatnak be. A tárgyakon keresztül a látogatók megismerkedhetnek az erdélyi, alföldi, borsodi és őrségi fazekasmesterség máig élő hagyományaival - mondta Skrabut Éva szakmai szervező, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

A pajtagalériában pénteken a szentgyörgyvölgyi Csótár fazekas dinasztia mesterműveiből nyílik kiállítás. A fazekasok, keramikusok számára szakmai programokat, konferenciát tartanak; Kósa Klára keramikusművész a fazekasedények jelképrendszeréről tart előadást. Csupor István, a budapesti Néprajzi Múzeum etnográfusa a tradicionális edények megújult minősítéséről ad tájékoztatást. A mai kor szelleméhez, igényéhez és funkcióihoz igazodó minősítésre a népi tárgykultúra megőrzése miatt van szükség - tette hozzá a szervező.

Szombaton és vasárnap fazekasversenyt rendeznek, a mesterek feladata egy tál és egy pálinkafolyató fazék korongozása lesz. A fesztiválon hagyományőrző együttesek folklórműsorokkal szórakoztatják a látogatókat. Fellépnek gólyalábasok, a gyermekeket játszóházakba várják, de a falumúzeum utcáin lehetőség lesz szekerezésre és lovaglásra is.

Kaján Imre megyei múzeumigazgató korábban azt mondta, hogy idén a programsorozatra kevesebb támogatást kaptak, mint az elmúlt években, ennek ellenére változatlanul magas színvonalon kívánják megrendezni a zalaegerszegi fazekas fesztivált. A rendezvény bevételének kétharmadát a fesztivál kulturális programjaira fordítják.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu