Fatboy Slim: most igazán jó DJ-nek lenni

Péntek este tartják a Burn Studios Residency nemzetközi DJ-tehetségkutatójának magyar döntőjét a Corvintetőn – a hazai nyertes is ott lehet abban az ibizai táborban, amelyben Fatboy Slim is mentorkodik a legjobb mellett. A három legjobb a nyárra ibizai rezidens DJ is lesz.
Ha kizárólag önön múlna a legjobb DJ-tehetségek válogatása, milyen szempontokat venne figyelembe?
– Az igazság az, hogy a hallgatósággal való kapcsolat a legfontosabb egy DJ-nél. Létre kell tudnia hozni ezt a kapcsolatot, tudnia kell, mire hogyan fog reagálni a hallgatósága. Persze szükséges a technikai tudás is, amit át tudok adni nekik, de a legfontosabb az, hogy tudják, hogyan tehetik a hallgatóikat boldoggá, elégedetté. Ehhez pedig leginkább az szükséges, hogy bulikon vegyenek részt DJ-ként.

Nem egyszerű feladat ez így sem: mit tegyen inkább a DJ, szolgálja vagy formálja az ízlést?
– Egy tökéletes világban fele-fele irányban van szükség e két összetevőre. A kedvencek mellett kellenek újdonságok is. De inkább szórakoztatni kell, nem pedig nevelni.

A közelmúltban nagy vihart kavart és vitát indított be, hogy a női DJ, Nina Kraviz fürdőkádban ülve, ruhátlanul adott interjút. A szakma arról beszélt, egy női DJ esetében mi nyom vajon többet a latban, a külső vagy a tehetség. Ön mit gondol az egészről?
– Nehéz kérdés. Egy férfi DJ-t nem a külseje alapján szoktak megítélni, ugyanakkor, ha jóképű férfiról van szó, akkor több rajongót tud begyűjteni. Ettől függetlenül az ő esetében sem jó, ha a külseje alapján ítélik meg. A DJ-k társadalmában a férfiak dominálnak, így hát érthető, hogy ha egy nő jelenik meg a pult mögött, az valamennyi szexuális töltetet is hordoz. Persze ettől még őt sem a külseje alapján kellene megítélni, hanem az alapján, amit a fiataloknál is említettem – hogy mennyire tudja bevonni a közönségét.

Térjünk vissza akkor az oktatásra – mentorként hogyan fogja tanítani, segíteni a fiatal DJ-ket?
– Erre még nem készültem fel teljes mértékben, így nem tudok biztos választ adni… Az biztos, hogy nem előadásként gondolok erre a munkára, inkább csak nagy vonalakban vázolom előttük azt, milyen képességekre van szükség a DJ-séghez. Beszélgetni szeretnék velük, informálisabb hangulatot teremtve. Tudom azt is, hogy ahhoz képest, amikor belőlem DJ lett, rengeteg változás történt, főleg a technika terén. Szeretném átadni a fiataloknak a tapasztalatomat és a tudásomat, de közben nem akarok dinoszaurusznak tűnni előttük.

Az említett technikai változásokon túl mi történt még a DJ-k világában azóta, hogy ön elkezdte pályáját?
– A legnagyobb változás az, hogy ma már azért megy valaki DJ-nek, hogy szupersztár legyen. Nem az a cél, ami az én időmben, hogy legyen egy kis klub, ahol felléphet, vagy hogy bejusson egy rádióműsorba. Az jó, hogy a technika ennyit fejlődött, és ma már sokkal kisebb anyagi befektetéssel ki lehet magunkat próbálni a szakmában, nem kell drága pultot venni. Azt hiszem, a mostani épp ideális időszak arra, hogy valaki DJ legyen.

Arra is, hogy valaki Ibizán legyen DJ?
– Az a helyzet, hogy általában egy DJ nagyon élvezi azt a két órát, amíg színpadon van, de ezen túl a nap további huszonkét órájában kevés az élvezetes dolog, ha azt vacak hotelszobákban egyedül kell töltenie, meg reptereken várakozva. Ibizán a fellépésen túl ránk váró huszonkét óra is élvezetes, mert a sziget gyönyörű, az idő pedig csodás. Ibiza az egyetlen hely, ahová magammal szoktam vinni a családomat is, most ez egy olyan időszak az életemben, amikor ők a legfontosabbak nekem.

Milyen egyéb projekteken dolgozik még?
– Főként csak DJ-zem, nem tervezek albumot készíteni mostanában. Valójában jó is DJ-ként dolgozni ehelyett, mert be lehet járni az egész világot.

Azért tervez majd lemezt is?
– Tudom, hogy csinálnom kéne egyet, és valószínűleg fogok is, de most még elég fiatal vagyok ahhoz, hogy élvezzem ezt az életmódot. Annyi fantasztikus helyre lehet eljutni így…

Névjegy – Fatboy Slim

• Norman Cook több művésznevet használ, születési neve azonban Quentin Leo Cook.
• 1996 óta használja a Fatboy Slim nevet, számos nagy sláger fűződik nevéhez, többek közt a Rockafeller Skunk, a Praise You és a Right Here Right Now.
• A surrey-i Reigate-ben született 1963-ban.
• A Housemartins nevű indie-banda basszusgitárosaként kezdte a szakmát, DJ-karrierje a kilencvenes években indult.
• Felesége Zoe Bell, két gyermekük van.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu