Díjazott az Artisjus

Átadták az Artisjus-díjakat a zenei kategóriák jelöltjeinek, szövegírói életműdíjat a nemrégiben elhunyt Bódi László „Cipő”-nek ítélték.
Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit négy irodalmi és hét zenei kategóriában díjazza. Az irodalmi díjakat már a múlt heti könyvfesztiválon átadták, díjazott volt Kántor Péter, Szvoren Edina, Szálinger Balázs és Szőnyei Tamás is.

Az Év Könnyűzenei Produkciója – Bikini 30 (a Sportarénában megrendezett tavaly februári koncert apropóján, de a Bikini teljes életútja előtt tisztelegve)

Az Év Könnyűzeneszerzője – Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker" (ezzel most először jutalmazott a szerzői egyesület elektronikus zenei alkotót; Zoohacker egész tevékenysége a stílus- és időbeli határok feszegetése, zenei hangvételek keresztezése - hangzott el az indoklásban)

Az Év Könnyűzenei Szövegírója – Jantyik Zsolt (a debreceni PG Csoport énekes a Szomjas Györgynek a zenekarról szóló Alföldi rock című filmben hallható dalszövegeiért választották)

Könnyűzene-szerzői Életműdíj – Várkonyi Mátyás ("A hetvenes években alapító tagja volt annak a Generál együttesnek, amely 1975-ben az év zenekara lett. A nyolcvanas évektől Várkonyi Mátyás a színházi zene felé fordult, megalapította a Rock Színházat. Számos színpadi művet írt, több musical zeneszerzője. Fő művei közé tartozik a Sztárcsinálók, a Farkasok, A bábjátékos, a Dorian Gray képmása és A félőlény. Szerzői munkásságát 1986-ban Erkel-díjjal jutalmazták" - mondta Victor Máté, aki 2005-ben kapott Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíjat.)

Szövegírói Életműdíj – Bódi László „Cipő” (Méltatásában Bródy János elmondta, hogy ha lehet valakit naiv művésznek nevezni a rockzene köreiben, akkor Cipőre bizonyosan illik ez a jelző. "Nehéz a szövegírót elválasztani a dalszerzőtől és az énekes figurától, de Cipő dalainak jelentős része épült a költészetbe fordult szövegsorok mágikus erejére, ahol a legősibb dalforma, az énekelt ritmusos szöveg mindig többet üzen a megfejthető jelentésnél.")

Az Év Komolyzenei Műve – Zombola Péter (Requiem című alkotásáért díjazták, ezzel az eddigi legfiatalabb komolyzenei díjazottat köszöntötte az egyesület. a 28 esztendős szerző évekkel korábban kezdett hozzá a mű komponálásához, de félbehagyta azt. Amikor édesapja elvesztése után személyesen érintetté vált, ismét visszatért a partitúrához. A személyesség az egész mű sajátja.)

Az Év Magyarnóta-szerzője – Gyémánt Ferenc ("Az utóbbi években a magyar nóta mélypontra került, de örömömre szolgál, hogy elindult a Dankó Rádió. Ezt a műfajt játszotta, énekelte és írta évtizedeken keresztül Gyémánt Ferenc, aki a nóták mellett táncdalokat is írt" - mondta méltatásában Nógrádi Tóth István, aki 2006-ban kapta meg az év magyarnótaszerzőjének járó díjat.)

Az irodalmi díjazottakat egy héttel korábban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon már bejelentették, de az elismeréseket szintén csütörtökön adták át. Az irodalmi kuratórium Nagydíjat adott át Kántor Péter költőnek, irodalmi díjat kapott Szvoren Edina, Szálinger Balázs és Szőnyei Tamás is.
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Jogelődjét 1907-ben alapították. Mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, a külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu