Joseph Heller amerikai író 90 éve született

Kilencven éve, 1923. május 1-jén született Joseph Heller amerikai író, A 22-es csapdája című regény szerzője.
Heller New York Brooklyn negyedében látta meg a napvilágot. Apja korán meghalt, ezután édesanyja igen szerény körülmények között nevelte a kis Josephet, aki minden nehézség dacára jó kedélyű, éles eszű gyermek volt, gyakran mulattatta osztálytársait. Sokat olvasott, s mikor tízéves korában egyik rokonától megkapta az Iliász egy gyermekek számára készült átdolgozását, elhatározta, hogy ő is író lesz. Az érettségi után rövid ideig táviratkézbesítőként dolgozott, majd 1942-ben behívták katonának, s az írói álmoknak egy időre végük szakadt. A II. világháborúban az amerikai légierő tagjaként több mint hatvan bombázóbevetésen vett részt Olaszországban és Franciaországban, ez az élmény szolgáltatta első és legsikeresebb regénye, A 22-es csapdája alapját.

1945 júniusában leszerelték, és hamarosan a Columbia Egyetem hallgatója lett. 1949-ben végzett, ezt követően Fulbright-ösztöndíjasként egy évet az angliai Oxfordi Egyetemen töltött. Hazatérése után angolt tanított a Pennsylvaniai Egyetemen, majd a Time és a Look folyóiratnál dolgozott reklámszövegíróként. 1958-ban lett a McCallÍs cég reklámmenedzsere, s kezdte el szabadidejében írni A 22-es csapdáját, amely 1961-ben jelent meg.

A regény egy csapásra sikert aratott, csak Amerikában több mint 10 millió példányt adtak el belőle, s számos nyelvre lefordították. A háború abszurditását és esztelenségét ostorozó, fekete humorú könyv gyilkos szatírát ad a militarizmus látszólagos „rendjének” pusztító káoszáról, a bürokráciáról, a korabeli Amerikáról, és magáról a modern világról. Főhőse az antihős Yossarian kapitány, aki minden lehetséges módon meg akarja úszni az értelmetlen és gyilkos bevetéseket, a 22-es csapdája azonban nem engedi. A mára szállóigévé lett cím arra a feloldhatatlan dilemmára utal, hogy aki felmentést akar nyerni az életveszélyes légi bevetések alól, annak be kell bizonyítania, hogy őrült, de aki ilyet kérelmez, annak nyilvánvalóan helyén az esze, tehát nem kaphatja meg a felmentést. A „22-es csapdahelyzet” - általánosított értelemben - az angol nyelv állandósult kifejezéseként bekerült az Oxford English Dictionary értelmező szótárba is.

A regényből 1970-ben Mike Nichols rendezésében film is készült Alan Arkin, Anthony Perkins, Orson Welles, Martin Sheen és a híres énekes, Art Garfunkel főszereplésével. A hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején a regény megragadta a vietnami háború ellen harcoló generáció képzeletét is, és a mű szinte kötelező olvasmány volt a hippik és a hátizsákos vándorok körében.
Későbbi műveivel Heller nem érte el a 22-es sikerét, pedig a Valami történt, az amerikai politikáról szóló Gold a mennybe megy, a Dávid királyról szóló Isten tudja, a Záróra, valamint a Megbombáztuk New Havent című drámája éppúgy olvasmányos, szórakoztató, abszurd humorral és nem kevés stílusbravúrral megírt művek, és számos nyelvre is lefordították őket.

1986-ban Hellernél az igen ritka Guillain Barre szindróma néven ismert idegrendszeri betegséget diagnosztizálták, és többhavi intenzív kórházi ápolásra szorult. Felépülése után feleségül vette nála húsz évvel fiatalabb ápolónőjét, és folytatta az írást. 1998-ban készült el utolsó munkája, a Now and Then: From Coney Island to Here című memoárja, brooklyni gyermekéveiről szóló vallomása.

Az író 1999. december 12-én New York-i otthonában hunyt el szívrohamban.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu