Koncz Zsuzsa: Vannak még kihívások

A felvidéki Dunaszerdahelyen lépett fel a hétvégén, egymást követik a telt házas koncertek, legyen szó vidéki városokról, a határon túlról vagy az Arénáról.
Mennyire számít az, hogy hol és kiknek énekel? Mindegy, hogy aréna, művelődési ház vagy épp egy szabadtéri fesztivál?
– A tér mindenképpen számít. A színpad mérete is fontos, meg hogy mennyire távol vagy éppenséggel közel van hozzám a publikum. Ezek határozzák meg, hogy mekkora területet kell „besugározni”. Vannak olyan különleges helyszínek meg helyzetek, amelyek hatással vannak a hallgatóságra és az előadóra is. Különben meg a közönség, mindenhol közönség, és egyforma elbánást érdemel, bárhol is játszunk, bármennyi ember ül is a nézőtéren.

Az utóbbi időben több különleges fellépése is volt, például különböző egyházak rituális helyszínein.  
– Valóban. Nagy élmény volt ezeken a helyeken énekelni. A szakrális terek kisugárzása elementáris hatással volt rám, de azt hiszem, a közönségre is. Európa legszebb zsinagógájában, a Dohány utcaiban volt a „premier”, ez volt az első koncerthelyszín ebben a sorozatban. Egyébként ez egy jótékonysági koncert volt az Élet Menete Alapítvány javára. Nagyszerű érzés ott fellépni. De a többi helyszínen is felemelő volt énekelni: a híres Református Nagytemplomban, Debrecenben, pár hete pedig Nyíregyházán, az Evangélikus Nagytemplomban. A közönség lelkesedése is meghatott. Egy szó, mint száz: a pálya továbbra is tartogat kihívásokat, újabb, soha nem próbált dolgokat. Én pedig szeretem a „kalandokat”.

Ha már itt tartunk, mit jelent önnek a hit?  
– Pontosan azt, amiről  Kányádi Sándor ír a Nekem az ég című versében, amit
a legutóbbi verslemezemen el is énekeltem.

„...nekem a hit régen/ is hit volt / s mert/ hit volt / az életet/ is hittem, éltem /
hagyjatok meg hát engem / ebben/ a balga hitben...” Kányádi Sándor költő


Egy másik dalban, amelyet Bródy János írt, azt énekli: „A csillagfényes tükörbe nézve felismered magad.”  A csillagokon túl milyen kapaszkodói vannak a mai világban?
– Elsősorban a bizakodás abban, hogy a dolgok nem véglegesek, hogy megfordíthatók, hogy a föld forog, a világ változik, és az emberek is változnak benne, ha lassan is. Ezt hinni kell, e nélkül nincs értelme semminek, e nélkül nem érdemes reggel felkelni sem.

Fontos megőriznünk ezt a képességet, mert ez tartósítja a jó pillanatokat, a derűt, a boldogságot és azt az érzést, hogy fontosak vagyunk, dolgunk van ezen a világon.

Jobban ismeri magát, mint a pályája elején/közepén?
– Rossz hír lenne, ha nemmel válaszolnék: az azt jelentené, hogy loptam a napot, és csak éltem bele a világba. Mert ugye, a nagy bölcsek szerint azért vagyunk e földön, hogy megtaláljuk önmagunkat meg a ránk „szabott” feladatot, és meg is megvalósítsuk. Ki ezt, ki azt.
 
Nem akartam szóba hozni, mert tudom, hogy nem nyilatkozott róla, de miután a mostani koncerten a Csak szállj című (Bódi László –  Gráf Légrádi Balázs) dallal búcsúzott Cipőtől, úgy érzem, talán már tud beszélni pályája utóbbi időszakának egyik legmeghatározóbb dalszerzőjéről, a hozzá fűződő emlékekről.
– Azt hiszem, erről ma sem nagyon tudok beszélni. Ehhez, meglehet, még évek kellenek. Az viszont biztos, hogy a dalai itt maradtak nekünk, és amíg azok szólnak, ő is itt van velünk.

A tavaszi koncertek után mik a nyári tervei? 
– Először felkerekedünk, és kirajzunk a tengerre, le délre.
Lehet, ez furcsa, de én úgy szoktam, hogy „nyáron nyaralok, télen telelek...” – mint Micimackó, aki szorult helyzeteiben dudorászik ekképpen. Közben lemez- és nagykoncert-tervek is vannak – szóval lesz dolog elég, talán még túl sok is, ahogy ismerem magam.

NÉVJEGY

Koncz Zsuzsa a magyar zenei élet egyik legkiemelkedőbb egyénisége
•    Az első Ki mit tud?-on (tehetségkutató vetélkedő) 1962-ben válik országosan ismertté.
•    Az Illés zenekarral készült öt lemezből az 1973-as Jelbeszédet politikai okok miatt betiltják.
•    37 albumot jegyez (köztük 4 verslemez), ezek közül 7 német nyelvű, de van több francia is, és számtalan magyar és külföldi albumon szerepel a dalaival.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu