A Fudzsi felkerülhet a világörökségi listára

Felkerülhet az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára a japánok által szentként tisztelt hegy, a Fudzsi.
A japán Kulturális Hivatal szerdán közleményben jelentette be, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez tartozó Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Tanácsa javasolta a Fudzsi világörökségi helyszínné nyilvánítását. A hivatalos jóváhagyásra júniusban kerülhet sor a világörökségi bizottság kambodzsai ülésszakán.

Ha a Fudzsi is elnyeri a világörökségi helyszín státuszát, a hegy Japán 13. világörökségi helyszíne lesz. A 3776 méter magas vulkáni csúcsot tavak, nemzeti parkok, templomok és emlékhelyek övezik. Japánban mind a buddhista, mind a sintó vallási hagyományok szerint szent helynek tekintik a Fudzsit.

A hegyet évről-évre százezrek keresik fel a nyári csúcsidőszakban. A látogatók emelkedő száma miatt a helyi hatóságok igyekeznek összeegyeztetni a közlekedés és egyéb szükséges infrastruktúra fejlesztését a terület természeti szépségének oltalmazásával. A látogatók létszámának kordában tartására és a természetvédelmi költségek fedezésére már évekkel ezelőtt felmerült, hogy fizetőssé tennék a Fudzsi megmászását, ám ezt az ötletet egyelőre nem valósították meg.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu