Bocskor Bíborka – Nőiesen kreatív

Bocskor Bíborka és a Magashegyi Underground három év után új lemezzel tért vissza. A Tegnapután című albumhoz egy különleges DVD-melléklet is jár, a zenekar pedig ezúttal egy új, kicsit nőiesebb oldaláról mutatkozik be.
Az előző Magashegyi Underground-album 2010-ben jelent meg. Hogyhogy ilyen hosszú ideig kellett várni a folytatásra?
– Ez a második fizikai formátumban is megjelenő albumunk, előtte sok kislemezünket ingyenesen elérhetővé tettük az interneten. A Tegnapután egy komplex album, már csak azért is, mert a zenekart öt ember
alkotja, akiknek megvan a saját világuk, amelyeknek találkozniuk kell a dalokban, szövegekben, ideákban. Úgy alakult, hogy ennyi időre volt szükségünk, hogy ezt az egységet közösen létrehozzuk.

Az albumhoz egy DVD-melléklet is jár. Mi látható ezen a lemezen?
– Februárban a Művészetek Palotájában volt egy nagyszabású szimfonikus koncertünk, amelyet rögzítettünk. A zenekar itt is kivette a részét a kreativitásból: egymást filmeztük, vagy bevontuk a közönséget is, és őket kértük meg a filmezésre. De olyan is volt, hogy egy halszemkamerát tartottam, ami szürreális és abszurd helyzetet hozott létre. Remélem, hogy az emberek nagy nyitottsággal hallgatják majd az albumnak ezt az izgalmas, film noiros DVD-mellékletét is.

Igaz az, hogy az eddigiekhez képest a zenéjük nőiesebb lett?
– Sokan azt szűrték le, hogy ez az album sokkal bensőségesebb és nőiesebb lett, mint az előző anyagaink. Érzelmekről van szó, és mint tolmács, én nő vagyok, aki a dalokhoz a saját életéből is próbál meríteni, így óhatatlanul is bekerülnek
a saját érzelmeim. Lehet, hogy ezúttal a nőiség egy picit túlsúlyba került a lemezen, de a fiúk a zenekarban egyáltalán nem bánják.

Akkor ez nem volt tudatos?
– Nem volt az, de ha egy tolmács szemszögéből nézzük, akkor meghatározó az énekes szerepe. Ha nem is tudatos építkezés eredménye, de kivédhetetlen.

Milyenek a visszajelzések a közönség részéről? Hogy sikerült az áprilisi lemezbemutató koncert?
– Nagyon jól! Rengeteg a pozitív visszajelzés, az emberek szerették. Olvastam egy kritikát, amely úgy fogalmazott, hogy kialakult egyfajta lélektől lélekig érzés a nézők és a színpadon lévők között. Ez boldoggá tesz, mert szerintem ez a maximum, amit egy koncertből ki lehet hozni. Azt is mondták, hogy óriási energiák jöttek létre, aminek szintén örülök, mert hiszek abban, hogy ilyenkor egy energiacsere történik.

Elkészült a Magashegyi Underground új klipje is az Álmatlanság című dalhoz. Mi volt a videó koncepciója?
– Az Álmatlanság nagyon szomorú dal, amely egy krízishelyzetet mutat be, a szakítás utáni állapotot, amikor az ember reménykedik, hogy a szerelme még bejöhet az ajtón, pedig igazából már nem fog bejönni. A klipben ezt az állapotot akartuk bemutatni: a magány abszurditását és egyszerűségét, az egészet kicsit álomszerűen ábrázolva.

Általában egyébként milyen zenéket hallgat?
– Nálam ez nagyon érdekesen működik, gyakran változik, hogy mit hallgatok. Sokat szemezgetek például a külföldi indie zenekarok között. Az a szerencse, hogy az interneten bármire rá lehet keresni és meghallgatni. Próbálom is kihasználni a net minden előnyét, a hátrányát pedig elkerülni, de néha nagyon nehéz.

Az internetfüggőségre gondol?
– Igen, teljesen be tudja szippantani az embert, megbomlik az egyensúly önmaga és a világ között. Olyan szinten vesz részt egy távoli dologban, hogy az emberi kapcsolatok és az érdeklődés teljesen meg tud változni. Egy ideje eldöntöttem, hogy ennek véget vetek, és inkább az igazi világra próbálok figyelni.

Most, hogy kijött az album, elkészült a klip, hogyan tovább? Melyek a zenekar tervei a jövőben?
– Elég zsúfolt nyarunk lesz, rengeteg koncerttel. Már most próbálok felkészülni rá, hogy jól bírjam, és maximálisan végig tudjam pörögni. Közben egyébként az
a célom, hogy lassítsak, de mégis valahogy dinamikusan éljem meg ezt az időszakot, hiszen a nyugalomban is van dinamizmus. Heti 3-4 koncertünk lesz a nyáron, amit tapasztalatból tudok, hogy fantasztikus, egyfajta szabadságérzés, de mellette iszonyú fárasztó is. Viszont a fáradtság is lehet ösztönző, engem például nagyon inspirál.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu