Több tízmillió dollárt fizettek Cézanne és Modigliani képeiért

Nemcsak Rodin, hanem Cézanne és Modigliani egy-egy műve is a vártnál sokkal magasabb áron kelt el a Sotheby's New York-i árverésén: a francia festő Almáiért 41,6 millió, az olasz művész L'Amazone című festményéért 25,9 millió dollárt fizettek.
Az impresszionista és a modern művészetnek szentelt aukción Pablo Picasso, Vincent van Gogh és Claude Monet munkáira is lehetett licitálni, a tételek között Rodin Gondolkodójának egy másolata is szerepelt. Utóbbi az előzetesen becsültnél jóval nagyobb összegért, 15,28 millió dollárért kelt el. A Madonna tulajdonában lévő Léger-festményéért 7,2 milliót adtak.

Cézanne Les Pommes (Almák) című alkotása névtelenséget kérő vevőhöz került. A telefonon licitáló érdeklődő 37 millió dollárt adott a képért, amelynek vételára az illetékkel együtt lett 41,6 millió dollár. A festmény előzőleg Alex és Elisabeth Lewyt gyűjteményének része volt. A házaspár büszkélkedhetett az egyik legrangosabb New York-i gyűjteménnyel a 19. századi művészetből. A kollekció több darabja évtizedek óta nem került piacra.

Tetemes összegnél ütötték le a Modigliani korai mesterművének tartott L'Amazone című festményért folyó licitet. A Marguerite de Hasse de Villers bárónőt ábrázoló portréról úgy tartják, ez a valaha készült egyik legjobb női arckép. Az aukciós ház 25,9 millió dollárért értékesítette.

Tízmillió dollár feletti összeget - 13,6 milliót - fizettek Pablo Picasso Sylvette című szobráért, a spanyol mester egy másik alkotása, az Egy férfi mellszobra 9,68 millióért kelt el.

Nagy érdeklődés kísérte Georges Braque egy tájképét, a La Ciotat-ról készült alkotás végül 15,68 millióért talált gazdára. Monet két festménye is kalapács alá került, a Jeufosse-i őszért 4,86 milliót, a Séta a ködben című alkotásért pedig 3,18 milliót adtak. Ennél jóval többet ért meg az érdeklődőknek Vincent van Gogh Ekloga Provance-ban című műve, amelyért 7,1 milliót fizettek, míg Henri Matisee Nő kalapban című alkotása esetében 5,42 milliónál csapott le a kalapács.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu