Jirí Menzel kap életműdíjat Kolozsváron

Jirí Menzel cseh filmrendező kapja idén az életműdíjat a kolozsvári Erdélyi Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), amelyet május 31. és június 9. között rendeznek meg az erdélyi városban.
A szervezők szerdai közlése szerint a fesztivál közönsége egy kiállítást is megtekinthet, amely a neves cseh rendező filmjeiről készült plakátokat mutatja be. Ez a kiállítás május 18-án nyílik a kolozsvári Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában, és egy hónapig lesz látható.

Menzel június 8-án, a fesztivált záró gálaműsoron veheti át a kitüntetést, amelyet tavaly Törőcsik Mari színművésznő is megkapott Claude Lelouch francia filmrendező és Geraldine Chaplin színésznő mellett. Előző években a nemzetközi filmes szakma olyan kiváló személyiségei vehették át Kolozsváron ezt a kitüntetést, mint Michael York, Wim Wenders, Claudia Cardinale, Catherine Deneuve, Franco Nero és Vanessa Redgrave.

A TIFF közönsége megnézheti Menzel 1985-ben készült Az én kis falum című filmjét, amely minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, és 1986-ben újabb Oscar-jelölést hozott a rendező számára. A filmben Bán János Jászai-díjas színész alakítja a főszerepet.

Az TIFF versenykategóriájában 12 fiatal rendező filmje vesz részt, közülük tízen elsőfilmesek. A kolozsvári fesztivál ugyanis kifejezetten a fiatal rendezőknek biztosít megmérettetési lehetőséget. A zsűri tagja lesz többek között Cristi Puiu román, Pálfi György magyar filmrendező, valamint Frederic Boyer, a New York-i Tribeca filmfesztivál művészeti igazgatója.

A TIFF Románia és Kelet-Közép-Európa egyik legrangosabb filmfesztiválja.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu