Szobrot ajándékozott Fehérvárnak a Bory család

Szobrot ajándékozott Székesfehérvárnak a Bory család: a Bory Jenő által a Herendi Porcelánmanufaktúra részére készített alkotás másolatát csütörtökön adták át a Bory-várban.
Az Antik Magyar Nemes Figurát közel 100 éve alkotta a művész a Herendi Porcelánmanufaktúra tulajdonosa, Farkasházy Jenő kérésére. A mintegy negyven centis eredeti szobor 1915 óta a herendi kiállítás állandó darabja, erről készítettek most másolatot Székesfehérvár számára. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy az ajándék egy élő együttműködést jelez a család és a város között. Közölte, hogy a szobor végleges helye a városháza kistanácstermében lesz.

Csermák Kálmán, Bory Jenő unokája kiemelte, hogy a Bory család és Székesfehérvár között töretlen a jó kapcsolat. Ennek további elmélyítését szolgálja az adomány. A vár történetét felidézve elmondta, hogy nagyapja halála után a család örökölte meg a várat, majd a rendszerváltás után unokája, Ágoston Béla fáradozásának köszönhetően felgyorsultak a felújítási munkák, amelyekhez a város folyamatos erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott.

Bory Jenő 1879. november 9-én született Székesfehérváron, és ott is hunyt el 1959. december 20-án. Építészdiplomája után szobrászatot Stróbl Alajosnál, festészetet Székely Bertalannál tanult. 1906-tól állított ki. Ösztöndíjasként járt Németországban és Olaszországban, ahol Carrarában tanulta ki a márványszobor-készítést. 1911-től 1946-ig a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, emellett 1921-1944 között a Műszaki Egyetemen is tanított. 1943-45-ben a Képzőművészeti Főiskola rektori feladatait látta el. Az I. világháború során katonaként Szarajevóban művészeti alkotásokra kapott megbízást, amelyekért a király kitüntette. 1906-1944 között 185 szobrát állította ki, főleg Székesfehérváron és Budapest gyűjteményes kiállításain. Több hazai és külföldi elismerést kapott. A székesfehérvári Máriavölgyben építette fel neoromán stílusú, magyar királyok szobraival díszített várát, amelynek kertjében saját szobrait helyezte el, míg a műteremben felesége festményei mellett más neves művészek képei is megtalálhatók.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu