Először nyílt kiállítás herendi porcelánokból Székesfehérváron

 Első alkalommal nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiból Székesfehérváron.
A péntektől látható tárlaton a 2013-as Szent István-emlékév tiszteletére több olyan ritkaság látható, amely az államalapító királyhoz és a történelmi fővároshoz kapcsolódik.

A Herend köszönti Szent István városát című porcelánkiállításon több száz tárgy látható, amelyek bemutatják a manufaktúra teljes vertikumát a klasszikustól a modernig. Az egyedi darabok között található a Szent Korona mása, Szent István lovon vagy az a dísztál, amelyet a cég készített és adományozott a városnak az emlékév tiszteletére. Utóbbin Szent István látható, valamint a következő felirat: 1038-1938-2013 Székesfehérvár.

A tárlat megnyitóján Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: amikor a Szent István-emlékévet meghirdették, elsők között jelentkezett a Herendi Porcelánmanufaktúra, hiszen vannak olyan alkotásaik, amelyek illenek az emlékév szellemiségéhez. A városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a Bory-család által csütörtökön a városnak adományozott Antik Magyar Nemes Figura szintén látható a kiállításon.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár hangsúlyozta, hogy a világszerte ismert hungarikumot, a herendi porcelánt egyszerre alkotja a művészet és a mesterségbeli tudás.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója elmondta, hogy a két évszázada létező porcelánmanufaktúra mára a világ legnagyobbja lett. Hatvan országban rendelkeznek képviselettel, minden kontinensen megtalálhatók a herendi porcelánok. Jelenleg 900 munkavállalóval rendelkeznek, akik 16 ezer forma és 4000 különböző festett minta segítségével mintegy 64 millió különböző terméket képesek előállítani.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu