Özönvíz és iráni-kínai vezetés a Cannesben

Az özönvízszerű folyamatos esőzés miatt a szokásosnál is jobban megteltek a hétvégén a vetítések a 66. cannes-i filmfesztiválon, ahol a versenyfilmek harmadának bemutatása után az iráni Aszgar Farhadi Párizsban forgatott családi drámája, a Le Passé (A múlt) vezeti a francia kritikusok listáját, a külföldieknek pedig a kínai versenyfilm tetszett eddig a legjobban.
A 12 napig a filmművészet fővárosának számító francia tengerparti városban a mustra első harmadában - a tavalyi seregszemléhez hasonlóan - folyamatosan zuhogott az eső és viharos szél fújt, a kávéházi teraszok és a tengerpart teljesen kihalt volt, a fesztiválozók beszorultak a bunkernek gúnyolt Fesztiválpalotába, az esti szabadtéri fogadások pedig egyszerűen elmaradtak.

Ennek ellenére az idén rekordszámban érkezett, közel 5 ezer újságíró többsége türelmesen állt sorban legalább félórát a szakadó esőben a vetítések előtt, majd esett át a szigorú biztonsági ellenőrzésen, ahol az ételt és az italt, illetve a fényképezőgépet mindenkitől elveszik a bejáratnál.

A fárasztó zsúfoltság és az ítéletidő mellett az is rányomta a bélyegét a fesztivál első napjaira, hogy a kritikusok szerint eddig igazi remekművet még nem láthatott a közönség. Arnaud Desplechin szombaton bemutatott „pszichológiai westernfilmje” megosztotta a fesztiválközönséget lassú tempója miatt. A francia rendező Jimmy P. című alkotásában egy megtörtént esetet dolgoz fel egy amerikai indián és egy francia etnológus-pszichoanalitikus találkozásáról és hosszú párbeszédéről. A filmben a főszerepeket a Puerto Ricóban született Benicio Del Toro és a francia Mathieu Amalric alakítják.

A negyedik versenynap után a hivatalos versenyprogram ranglistáját a francia kritikusoknál az Oscar-díjas iráni rendező, Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmje, a Párizsban játszódó Le Passé vezeti, a külföldi szakújságírók többsége viszont a kínai rendező, Csang Ko-csia Touch of Sin című filmjét tartotta eddig a legjobbnak. Az alkotás négy párhuzamos történetet dolgoz fel a gazdasági fellendülés következtében kialakult társadalmi egyenlőtlenségek sújtotta Kínában.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan