Ősszel nyit a megújult Zeneakadémia

Önálló koncertszervezési tevékenységgel kibővítve nyitja meg kapuit októberben a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia – ezzel valószínűleg a világon egyedülálló intézménnyé válik.

Hagyományokat ápolnak

– Azt szeretnénk, ha a Zeneakadémián sajátos koncertélet folyna, amelynek vannak találkozási pontjai más koncertközpontokkal is, de mégis van valami zeneakadémiás vonása. Lesznek befogadott és saját rendezésű koncertjeink, külföldi előadókkal is. Ennek az épületnek, a nagyteremnek óriási presztízse van. Amire nekünk oda kell figyelnünk, az az, hogy a magyar zenei élet hagyományait, a mesterek hagyatékát ápoljuk – mondta a felújítás utáni első évadról beszámoló sajtótájékoztatón Batta András, a Zeneakadémia rektora. Az épület egyébként jelenleg a megújulás utolsó fázisában van a szerkezetépítéseket és megerősítéseket követően. A Korb Flóris és Griegl Kálmán tervezte 106 éves szecessziós épületben jelenleg a fűtő-hűtő rendszert építik ki.

Koncertek sok műfajban

Csonka András, a Zeneakadémia kulturális igazgatója szerint a koncertprogram összeállításában döntően a zeneakadémista tehetségekre és a művésztanárok bázisára építenek. Különös hangsúlyt fektettek a kamarazene rangjának visszaadására, melyet nemcsak a rangos vonósnégyesek – mint a Kelemen-kvartett – hanem az egyéb formációk is képviselnek majd a házban. A szóló zongoraestek korábban is nagy szeletet jelentettek a teljes programból, ezt a vonalat tovább is viszik, de tartanak majd dalesteket, illetve a capella kóruskoncerteket is.

A megújult kisterem zsinórpadlással és zenekari árokkal már alkalmas lesz arra, hogy operákat állítsanak itt színpadra. Újdonság, hogy lesz a Zeneakadémiának rezidens zenekara is: a Concerto Budapest fiatal tehetségekkel és nemzetközi sztárokkal zenél majd együtt. A komolyzene mellett egyéb műfajoknak is teret engednek: dzsessz- és népzenei koncertek is lesznek majd a Zeneakadémián, valódi világsztárok részvételével. A népzenei tanszéki est meghívott vendége Sebestyén Márta lesz, a dzsesszkoncertek sorában pedig egy Chick Corea-fellépést is találhatunk.

Már árulják a jegyeket

A megújulással párhuzamosan átalakul majd a Zeneakadémia honlapja, tegnap pedig megkezdődött a jegyeladás is. Az októberi nyitást követően természetesen lehet majd jegyet vásárolni az épületben, addig azonban az Írók Boltjában találnak kihelyezett jegyértékesítési pontot azok, akik nem az interneten váltanak belépőt. A távlati tervek közt szerepel nemzetközi zenei versenyek szervezése is az épületben: 2014 szeptemberében Marton Éva nevével fémjelzett énekversenyt tartanak. A fiatal tehetségek erejének megmutatására kiemelten koncentrál majd a 138 éves múltra visszatekintő Zeneakadémia.

A megújulás története

A Zeneakadémia épületének felújítási előkészületei tíz éve kezdődtek.

•    2003 – sikeres tervpályázat a főépület rekonstrukciójára és felújítására.
•    2007–2008 – EU-források bevonásával 10,6 milliárd forintnyi támogatást nyert el az egyetem.
•    2008. október 22. – szerződéskötés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel a kiemelt projektre, mely a főépület rekonstrukciója mellett a Wesselényi utca 52.-ben található új oktatási létesítmény kialakítását is tartalmazza.
•    2010 – a tanév végeztével elkezdenek kiköltözni a Liszt Ferenc téri épületből.
•    2011. október 1. – a zene világnapján nyílik meg a Ligeti György nevét viselő új oktatási épület.
•    2011. augusztus 26. – közbeszerzést követően szerződéskötés a Liszt Ferenc téri épület kivitelezőjével.
•    2012. augusztus 2. – bokrétaünnep a már szerkezetkész Liszt Ferenc téri épületben.
•    2013. október 22. – ünnepélyes megnyitó és gálakoncert a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia Koncertközpontban.

Az első évad koncertjei

Ősztől önálló szervezésű és befogadott koncertekkel nyit meg a Liszt Ferenc téri épület – ezekből szemezgettünk.

•    Jeney Zoltán 70. születésnapján születésnapi hangversennyel köszöntik a zeneszerzőt október 23-án. A jelenlegi információk szerint ez lesz az első nyilvános koncert a megújult épület nagytermében.
•    A kortárs zene egyik legnagyobb alakja, Steve Reich művei hangzanak majd el a Zeneakadémia hallgatóinak előadásában a nagyteremben, november 12-én.
•    Mozart Varázsfuvoláját   december 6-án mutatják be az operák előadására alkalmassá vált kisteremben.
•    Bogányi Gergely zongoraművész a nagyteremben A  fekete-fehér színei sorozatban ad szólókoncertet december 13-án.
•    Snétberger Ferenc szintén a nagyteremben ad szólóestet december 14-én Harminc év címmel.
•    Rost Andrea különleges dalestet ad Oláh Kálmánnal jövő január 12-én: Oláh amellett, hogy kíséri az énekesnőt, improvizál is majd a nagyteremben.
•    Igazi kamarazenei ínyencfalat lesz Joshua Bell, Steven Isserlis és Várjon Dénes közös fellépése április 7-én a nagyteremben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu