Bortnyik-festmény a Kieselbach árverésén

Magyarországon először lehet licitálni Bortnyik Sándor 1924-re datált, Weimarban festett és 88 éve nem látott kompozíciójára a Kieselbach galéria 200 tételt felvonultató árverésén pénteken a budapesti Marriott Hotelben.
Az aukció anyaga 19. század végi és 20. századi magyar és közép-európai alkotók festményeit tartalmazza - mondta Einspach Gábor művészettörténész, a galéria igazságügyi szakértője csütörtökön.

A tételek közül kiemelte Bortnyik Sándor (1893-1976) Raum, Frau, Ich (Tér, asszony, én) című festményét, amelyet 88 éve láthatott utoljára a közönség. A németországi magángyűjteményből előkerült mű kikiáltása ára 20 millió forint.

Bortnyik saját kezű, a vászon hátoldalán olvasható felirata szerint a kép Weimarban készült, 1924 júliusában. Az 1920 februárjában Bécsbe emigrált festő 1922 nyarán, Molnár Farkas ösztönzésére utazott Weimarba. Bortnyik a képen a Bauhausban is alkalmazott, paravánszerű síkokkal építette fel azt a képteret, ahová a két, realisztikusan megfestett figurát elhelyezte.
Az árverés festmények közül említésre méltó Ziffer Sándor 1908-ra datált Nagybányai főtér című alkotása, amelyre szintén 20 millió forinttól lehet licitálni.

A nagybányai művésztelep második nemzedékéhez tartozó festő alkotásán az István-torony teraszáról letekintve vázolta fel a nagybányai főtér részletét. A felülnézetből feltáruló látvány az első nagybányai generáció számára még szinte "tabu" volt.

Aba-Novák Vilmos Cserépvásár című vásznának induló licitje 14 millió forint. A kép Aba-Novák Rómából való hazatérést követően Szolnokon készült. "Talán ez az utolsó olyan munkája, amely a később kizárólagossá vált falemezzel szemben még vászonra készült, technikája pedig tökéletesen jellemzi a korszakhatárt: az olajfesték és a tempera egyaránt megtalálható rajta" - mondta Einspach Gábor.

A szolnoki Damjanich János Múzeumban őrzött későbbi, végső változattal szemben a szinte pontosan azonos méretű, 1930-ra datált alkotás kompozíciója egyszerűbb és levegősebb.

A tételek között szerepelnek Kmetty György alkotásai is: a Kubista tájra 900 ezer forinttól, a vegyes technikával készült Nagybányai piacra pedig 120 ezer forinttól lehet licitálni. Emellett a Nagybánya az 1920-as évek elején című festmény és a Szentendrei tornácon című alkotás is szerepel az aukción.

Battyhány Gyula Párizsi hangulat a századforduló című, 1900-ra datált alkotása mellett a Párizsi kokottok (Hölgyek konflisban), 1930 körül készült festménye is szerepel a tételek között. A képen látható kettős portré nem konkrét személyek vonásait rögzíti, hanem a századfordulós Franciaország regényeiből, költeményeiből, festményeiből és divatlapok százaiból megismert tipikus "párizsi nő" jelenik meg rajta.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu