Helen Hunt ötvenéves

Június 15-én lesz ötvenéves Helen Hunt amerikai színésznő, aki a Lesz még így se! című film főszereplőjeként nyerte el az Oscar-díjat.
Hunt első színészi óráit rendező apjától vette, kilencévesen már keresett gyermekszínész volt. Eleinte tévésorozatokban foglalkoztatták, a filmvásznon 1985-ben a szintén pályakezdő Sarah Jessica Parker társaságában debütált egy habkönnyű komédiában. Ezután a Francis Ford Coppola rendezte, Előre a múltba című vígjátékban Nicolas Cage és Kathleen Turner lányát alakította - érdekesség, hogy filmbéli anyjától csak kilenc évvel volt fiatalabb, apjánál pedig egyenesen idősebb volt egy évvel.

A figyelmet 1992-ben a Tánc a vízen című drámában hívta fel magára, négy évvel később már főszerepet játszott a Twister című katasztrófafilmben. Karrierjén nagyot lendített, hogy megkapta a Megőrülök érted (Mad About You) című tévésorozat női főszerepét (a válogatáson végső riválisa Teri Hatcher volt, aki később a Született feleségek című, nálunk is nagy sikerrel vetített sorozattal vigasztalódott). Az 1992-től hét évig futó szituációs komédia egy fiatal, csetlő-botló New York-i házaspár mindennapi életéről szólt, az utolsó évadban Hunt gázsija már részenként egymillió dollárra rúgott, a hét év alatt emellett négy televíziós Oscarnak nevezett Emmy-díjat és 1994-ben Arany Glóbusz-díjat is begyűjtött.

Az igazi Oscar-díjat kolléganőjének, Holly Hunternak "köszönheti", aki 1997-ben túl sokat kért a Lesz ez még így se című romantikus vígjáték főszerepéért. A producerek ezután Huntot keresték meg, akit eredetileg A bárányok hallgatnak folytatása, a Hannibal izgatott, de miután a szerepet Julianne Moore kapta meg, igent mondott. A színészkeringőből Hunt jött ki a legjobban: a beteg gyermekét egyedül nevelő pincérnő megformálásáért 1998-ban átvehette a legjobb női főszereplőnek járó arany szobrocskát. A kitüntetést Hunt partnere, az írót alakító Jack Nicholson is megkapta, ő már harmadik Oscarját gyűjtötte be. A színésznő abban az évben a Golden Globe-díjat is megkapta, s mivel a Megőrülök érted sorozatért az Emmy-díjat is átvehette, Liza Minnelli után ő lett a második, aki egy évben mind a három nagy szakmai kitüntetést elnyerte. Hunt a díjeső közepette is két lábbal állt a földön, csak ennyit mondott: „Szakmai szempontból az Oscar azt jelenti, hogy az ember fizetése hirtelen megnő pár milliócskával, és egy csomó olyan filmszerepet ajánlanak fel neki, amelyek forgatókönyvének elolvasásáért a múltban csak könyöröghetett.”

A következő évet a színpadon töltötte, majd inkább a bankszámlájára figyelve szerepet vállalt Robert Zemeckis Számkivetett, Robert Altman Dr. T és a nők című filmjében, Mel Gibson oldalán játszott a Mi kell a nőnek? című vígjátékban, a Woody Allen rendezte A Jade skorpió átkában. A jövő kezdete című filmdrámában Kevin Spacey, a Bobby Kennedy - A végzetes nap című alkotásban Sir Anthony Hopkins partnere volt. Az Amikor minden változik című romantikus filmben Colin Firth oldalán evezett be a boldogság révébe, a darabnak egyik forgatókönyvírója, rendezője és producere is volt.

A People című magazin által 1998-ban a világ ötven legszebb embere közé választott Helen Hunt Hollywood egyik legkeményebben dolgozó és legnagyobb munkabírású sztárja, a kritikusok érzékeny, pszichológiailag jól megformált alakításaiért dicsérik. Önmagáról így vall: „Nem szeretem azokat az embereket, akik azt hiszik, hogy ismernek engem. Felkavarodik tőlük a gyomrom.” A színésznő tavaly a zürichi filmfesztiválon első nőként kapott életműdíjat.

Legutóbbi filmje A kezelés című, Ben Lewin rendezte dráma, ebben egy szexterapeutát alakít, aki egyik vastüdőhöz kötött paciensével kerül érzelmi és testi kapcsolatba. A sok meztelen jelenetet is tartalmazó filmben nyújtott alakításáért idén Oscar-, Arany Glóbusz és BAFTA-díjra is jelölték, „a független film Oscarjának” tekintett Spirit-díjat a legjobb női epizódszereplő kategóriában el is nyerte. Hunt az idei Oscar-díjátadón a neves divattervezők ruhái helyett a környezetvédelem ügyéért is kiálló H&M cég mindenki számára elérhető ruháját választotta, de azért a drága ékszerekről nem mondott le.

Hunt másfél évig volt férjnél, 2001 óta Matthew Carnahan forgatókönyvíróhoz, rendezőhöz, producerhez fűzi kapcsolat, amelyből egy kislánya született.

Cikk ajánló

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan