Helen Hunt ötvenéves

Június 15-én lesz ötvenéves Helen Hunt amerikai színésznő, aki a Lesz még így se! című film főszereplőjeként nyerte el az Oscar-díjat.
Hunt első színészi óráit rendező apjától vette, kilencévesen már keresett gyermekszínész volt. Eleinte tévésorozatokban foglalkoztatták, a filmvásznon 1985-ben a szintén pályakezdő Sarah Jessica Parker társaságában debütált egy habkönnyű komédiában. Ezután a Francis Ford Coppola rendezte, Előre a múltba című vígjátékban Nicolas Cage és Kathleen Turner lányát alakította - érdekesség, hogy filmbéli anyjától csak kilenc évvel volt fiatalabb, apjánál pedig egyenesen idősebb volt egy évvel.

A figyelmet 1992-ben a Tánc a vízen című drámában hívta fel magára, négy évvel később már főszerepet játszott a Twister című katasztrófafilmben. Karrierjén nagyot lendített, hogy megkapta a Megőrülök érted (Mad About You) című tévésorozat női főszerepét (a válogatáson végső riválisa Teri Hatcher volt, aki később a Született feleségek című, nálunk is nagy sikerrel vetített sorozattal vigasztalódott). Az 1992-től hét évig futó szituációs komédia egy fiatal, csetlő-botló New York-i házaspár mindennapi életéről szólt, az utolsó évadban Hunt gázsija már részenként egymillió dollárra rúgott, a hét év alatt emellett négy televíziós Oscarnak nevezett Emmy-díjat és 1994-ben Arany Glóbusz-díjat is begyűjtött.

Az igazi Oscar-díjat kolléganőjének, Holly Hunternak "köszönheti", aki 1997-ben túl sokat kért a Lesz ez még így se című romantikus vígjáték főszerepéért. A producerek ezután Huntot keresték meg, akit eredetileg A bárányok hallgatnak folytatása, a Hannibal izgatott, de miután a szerepet Julianne Moore kapta meg, igent mondott. A színészkeringőből Hunt jött ki a legjobban: a beteg gyermekét egyedül nevelő pincérnő megformálásáért 1998-ban átvehette a legjobb női főszereplőnek járó arany szobrocskát. A kitüntetést Hunt partnere, az írót alakító Jack Nicholson is megkapta, ő már harmadik Oscarját gyűjtötte be. A színésznő abban az évben a Golden Globe-díjat is megkapta, s mivel a Megőrülök érted sorozatért az Emmy-díjat is átvehette, Liza Minnelli után ő lett a második, aki egy évben mind a három nagy szakmai kitüntetést elnyerte. Hunt a díjeső közepette is két lábbal állt a földön, csak ennyit mondott: „Szakmai szempontból az Oscar azt jelenti, hogy az ember fizetése hirtelen megnő pár milliócskával, és egy csomó olyan filmszerepet ajánlanak fel neki, amelyek forgatókönyvének elolvasásáért a múltban csak könyöröghetett.”

A következő évet a színpadon töltötte, majd inkább a bankszámlájára figyelve szerepet vállalt Robert Zemeckis Számkivetett, Robert Altman Dr. T és a nők című filmjében, Mel Gibson oldalán játszott a Mi kell a nőnek? című vígjátékban, a Woody Allen rendezte A Jade skorpió átkában. A jövő kezdete című filmdrámában Kevin Spacey, a Bobby Kennedy - A végzetes nap című alkotásban Sir Anthony Hopkins partnere volt. Az Amikor minden változik című romantikus filmben Colin Firth oldalán evezett be a boldogság révébe, a darabnak egyik forgatókönyvírója, rendezője és producere is volt.

A People című magazin által 1998-ban a világ ötven legszebb embere közé választott Helen Hunt Hollywood egyik legkeményebben dolgozó és legnagyobb munkabírású sztárja, a kritikusok érzékeny, pszichológiailag jól megformált alakításaiért dicsérik. Önmagáról így vall: „Nem szeretem azokat az embereket, akik azt hiszik, hogy ismernek engem. Felkavarodik tőlük a gyomrom.” A színésznő tavaly a zürichi filmfesztiválon első nőként kapott életműdíjat.

Legutóbbi filmje A kezelés című, Ben Lewin rendezte dráma, ebben egy szexterapeutát alakít, aki egyik vastüdőhöz kötött paciensével kerül érzelmi és testi kapcsolatba. A sok meztelen jelenetet is tartalmazó filmben nyújtott alakításáért idén Oscar-, Arany Glóbusz és BAFTA-díjra is jelölték, „a független film Oscarjának” tekintett Spirit-díjat a legjobb női epizódszereplő kategóriában el is nyerte. Hunt az idei Oscar-díjátadón a neves divattervezők ruhái helyett a környezetvédelem ügyéért is kiálló H&M cég mindenki számára elérhető ruháját választotta, de azért a drága ékszerekről nem mondott le.

Hunt másfél évig volt férjnél, 2001 óta Matthew Carnahan forgatókönyvíróhoz, rendezőhöz, producerhez fűzi kapcsolat, amelyből egy kislánya született.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu