Johnny Hallyday 70 éves

A ma hetvenéves francia rockénekest "a francia Elvisként" is emlegetik.
Jean-Philippe Smet néven született Párizsban. Apró gyermekként került a művészvilágba: miután belga származású apja elhagyta a családot, pár hónaposan egyik anyai nagynénjéhez került, akinek lányai táncosnők voltak. A kisfiú minden turnéjukra elkísérte a lányokat, akik közül az egyik amerikai férje, Lee Hallyday kezdte Johnnynak becézni.

Jean-Philippe felcseperedve a férfi családnevéből és saját becenevéből alkotta meg művésznevét. Tanult klasszikus táncot, hegedült és gitározott, kilencévesen már színpadon énekelt, tizenegy évesen Henri-Georges Clouzot híres lélektani krimijében, az Ördöngösökben statisztált.

1957-ben látta a moziban Elvis Presley Loving You című filmjét, és az oly mély hatást gyakorolt rá, hogy eldöntötte: ő is a rock and roll "ördöge" lesz. Ezután állandóan az amerikai rokonoktól kapott Elvis- és Bill Haley-lemezt hallgatta, később gitárjával maga is megpróbálta kisebb klubokban előadni ezeket a számokat, de nem aratott sikert, sőt egyenesen eltanácsolták a további fellépésektől. Ő persze kitartott, és 1959 decemberében egy rádiós fellépése elnyerte a Vogue lemezkiadó főemberének tetszését, aki szerződést kínált a fiúnak. Az egyezség 1960-ban meg is köttetett, és az első kislemezre sem kellett sokat várni, még ebben az évben megjelent a Laisse les filles, majd nem sokra rá kijött első albuma, a Hello Johnny is.

A következő évben nagy sikerrel szerepelt az első párizsi nemzetközi rockfesztiválon, és megjelentette Chubby Checker Let,s Twist Again című világslágerének feldolgozását angolul és franciául Viens danser le twist címmel. Ebből a korongból már több mint egymilliót adtak el, és aranylemez is lett.

Bár Johnny Hallyday Elvis Presley nyomdokain haladt, nem lehetett a "király" egyszerű utánzójaként elkönyvelni, a franciás érzelmességből, könnyedségből mindig sikerült valamit még legrockosabb számaiba is belecsempésznie.

Népszerűsége hazájában öt évtizede töretlen, csaknem minden évben jelent meg lemeze, stúdióalbuma vagy koncertválogatása, ezek közül 18 platinalemez lett, s 182 turnét énekelt végig, még 2005-ben is vezette a legjobban kereső francia énekesek listáját.

Noha zenei pályája során az angol-amerikai mintát tekintette irányadónak, Angliában és az Egyesült Államokban nem tudott átütő sikert elérni. Rajongótábora elsősorban hazájában, a franciául is beszélő európai országokban, a francia ajkú észak-afrikai területeken, valamint Latin-Amerikában jelentős, amikor például Las Vegasban lépett fel, a termet a Párizsból charterjáraton érkezett gall közönség töltötte meg.

Filmes pályafutása is említésre méltó, játszott olasz westernben és bűnügyi történetekben, 2011-ben színpadon is debütált, egy kevéssé ismert Tennessee Williams-darab főszerepét játszotta egy párizsi színházban.

Magánéletét is nagy figyelem övezi. Ötször nősült, első felesége a szintén ünnepelt énekesnő, Sylvie Vartan volt, akitől fia született, harmadik nejétől, a színésznő Nathalie Baye-től egy lánya van. Mostani feleségével két vietnámi kislányt fogadtak örökbe 2004-ben, illetve 2008-ban. Hallyday 2006-ban belga állampolgárságért folyamodott, leginkább az adóelkerülés miatt, majd miután kérését elutasították, a svájci Gstaad városába költözött.

A politika színpadán is megfordult: 1974-ben Giscard d'Estaing, 2007-ben pedig Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányát támogatta. 1997-ben pályafutásáért megkapta a Becsületrendet.

2009-ben bejelentette, hogy visszavonul, de végül tavaly mégis végigénekelt egy 65 koncertes franciaországi és külföldi megaturnét, és új albumot is megjelentetett, amely gyémántlemez lett. Hetvenedik születésnapját a színpadon ünnepli, a Rockernek született című turnéja június elején indult Bordeaux-ban és június 27-én a nimes-i arénában ér véget.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu