Éjjeli tárlatnézésre várnak a múzeumok

Országszerte mintegy háromszáz intézmény nyitja meg kapuit holnap délután a Múzeumok éjszakája alkalmából.
A fővárosban tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját a Szent Iván napjához legközelebb eső hétvégén. A 2003-ban, nyugat-európai példák nyomán életre hívott esemény az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségre tett szert, a látogatók száma folyamatosan nőtt, tavaly már 350 ezren váltottak rá jegyet.

Ezt is jó tudni!  

A szervezők idén is nagy érdeklődésre számítanak: ennek érdekében „megrendelték” a jó időt – az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint éjjel 17–22 fok között alakul majd a hőmérséklet, és csak elszórtan lesz zápor, zivatar –, és megtartották a tavalyi jegyárakat is. A felnőttek karszalagja idén is 1500, a 6–18 év közötti gyerekeké pedig 600 forintba kerül, a 6 évesnél kisebbek pedig ingyen vehetnek részt a Múzeumok éjszakáján. Ha még nem vette meg a jegyét, bármely, a programhoz csatlakozó múzeumban, Budapesten pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegypénztáraiban is beszerezheti. A MÁV-START Zrt. a budapesti programokra tartóknak 50%-os menettérti kedvezményt ad a 2. osztályú menetjegy árából, bármely belföldi állomásról. A kedvezmény a pótjegyekre, helyjegyekre nem vonatkozik.

A karszalag egyébként idén sem csak a múzeumokba való belépésre jogosít: akinek van, szombat este hattól vasárnap éjjel kettőig Budapesten ingyen utazhat a BKK valamennyi menetrend szerinti járatán. Az érdeklődőknek pontos programjuk összeállításában segíthet a rendezvény weboldala , illetve az okostelefonra ingyenesen letölthető GUIDE@HAND alkalmazás is.

Évfordulókat ünnepelnek

Idén több intézmény rendez kiállításokat, tervez programokat két jubileum, Weöres Sándor születésének 100. és Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára. A költőre vidéken a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár és a körmendi múzeum, Budapesten pedig a Balassi Intézet, a Magyar Írószövetség, a Mese Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum emlékezik. Gárdonyi születését az egri Dobó István Vármúzeum kamarakiállítással ünnepli, míg a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Molnár C. Pál Műterem tart vele kapcsolatos programokat. Kecskeméten harminc helyszínen tartanak kulturális eseményeket a Múzeumok éjszakáján, amelyek között a 400 forintos jegy megváltása után múzeumi buszjáratokkal lehet közlekedni. Debrecenben összművészeti fesztivállal várják az érdeklődőket, akik utoljára láthatják a Déri Múzeumban Déri Frigyes egyiptomi gyűjteményét.
Hajdúszoboszlón csak ezen az estén tekinthető meg a bárándi tarsolylemez, a fertődi kastélyban pedig most lehet először megcsodálni az Esterházy-kincstár érmegyűjteményének legszebb darabjait.

Ide is érdemes betérni

Budapesten száznál is több intézmény csatlakozott a Múzeumok éjszakájához, a legtöbb speciális programmal is készül. Ezeknek egy része csak regisztráció után látogatható, érdemes tehát ilyen szempontból is átböngészni a programfüzetet vagy a weboldalt. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai azt ígérik, hogy aki nyitáskor beteszi a lábát, hajnalig ki sem jön majd az épületből, ahol lesz egyebek mellett zongorakoncert, slam poetry, filmvetítés és kabaré is.

A Nemzeti Múzeumban megelevenedik a mohácsi csata, a látogatóknak kincsvédő pincetúrát szerveznek, a bátrabbak pedig léghajóra is szállhatnak. A Néprajzi Múzeum épületében kalandtúrát tartanak, amelynek résztvevői szinte soha nem látható helyekre pillanthatnak be, míg az Iparművészeti Múzeum francia témájú programokkal készül idén.

A Szépművészeti Múzeumban, a Műcsarnokban és a Magyar Nemzeti Galériában a tárlatvezetések mellett számtalan izgalmas előadás is várja az érdeklődőket. A Holokauszt Emlékközpontban ezen az éjszakán utoljára lesz látható az „Emlék-képek – Feledhetetlen XX. századi élettörténetek” című időszaki kiállítás, ezzel együtt a világhírű fotós, Robert Capa nyolc eredeti fotója.  A Ludwig Múzeumban élő modellt rajzolhatnak le a vállalkozó kedvű felnőttek, „A meztelen férfi” című kiállításhoz kapcsolódóan. A Budavári Labirintusban kísértetvadászatra invitálják a betérőket, míg a Sziklakórház látogatóit a harctéri orvoslás rejtelmeibe is bevezetik.

A Csodák Palotájában látványos kísérletsorozatnak lehetnek tanúi az érdeklődők, az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában pedig megtudhatják, hogyan lehetnek maguk is önkéntes észlelők. Szabadtéri programok is lesznek:
az Aquincumi Múzeum romkertjében irodalmi sétát és fáklyafényes, kosztümös tárlatvezetést tartanak. A Vasúttörténeti Parkban különleges mozdonyokat csodálhatnak meg, és körutazást tehetnek az első fordítókorongon, a Fiumei úti Sírkertben pedig mindent megtudhatnak a magyar írók párbajairól.

Nagy dobás lesz még idén

És hogy mi várható még  – ha elmúlik ez az éjszaka – az idei szezonban? Még ebben a hónapban, 26-án nyílik a Szépművészeti Múzeumban az „Egon Schiele és kora” című tárlat, amelyen a bécsi korai expresszionizmus nagy hatású alkotójának képei mellett számos további bécsi festő alkotásai lesznek láthatók. Ugyancsak a Szépművészetiben lesz látható októbertől a „Caravaggiótól Canalettóig” című kiállítás, amely két évszázad itáliai festészetének remekműveit vonultatja fel.

Országos programajánló

Országszerte várnak mindenkit a különleges kulturális éjszakán
• A gödöllői Ferenczy Múzeumban játékos kalandozásra hívnak a szervezők kicsiket és nagyokat, az őskortól a középkorig.
• Veszprémben Szent Iván-éji máglyagyújtásra készülnek a Lackó Dezső Múzeum mellett tűzugrással, körtánccal.
• Csillaglesen vehetnek részt a bajai Türr István Múzeumban, az egri Varázstoronyban és az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban.
• Sopronban a tróntermek titkait és a barokk divatirányzatokat ismerhetik meg
a látogatók.
• Az esztergomi Duna Múzeumban életre kel a történelem.
• Simontornyán különleges várjáték lesz:  az arra vállalkozók megvívhatnak
a vár megszerzéséért.

Budapesti programok

• Néprajzi Múzeum: kézműves foglalkozások, hangszerbemutató,
diafilmvetítés
• Magyar Írószövetség: irodalmi játszóház, origami, Gryllus Vilmos koncertje
• Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: fondant-készítés és -formázás, zenés, interaktív mese- és bűvészelőadás, Krúdy-fröccs és málnaszörp – játékos helytörténeti séta Óbudán
• Magyar Mezőgazdasági Múzeum: állatsimogató, traktorvezetés a ligetben, virágékszer-készítés
• Mesemúzeum és Meseműhely: játékos verstanulás, képverskészítés, verslabirintus
• Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum: környezettudatos művészeti workshop
az egész családnak
• Hadtörténeti Intézet és Múzeum: katonai játékok, tankbemutató, ügyességi játékok, szimulátorok
• Fővárosi Nagycirkusz: fotózkodás artistákkal, állatokkal, varieté

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu